Отидете към основна версия

3 585 8

БСП си връща Бузлуджа

  • бузлуджа-
  • бсп-
  • паметник

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което се посочва, че с РМС № 731/30.09.2011 г. на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху Дом-паметник комплекс връх „Бузлуджа”.

В писмото се казва, че БСП изразява готовност процедурата по безвъзмездното прехвърляне на собствеността на имота да бъде финализирана с подписване на договор.

Това се посочва в официална позиция на партията до медиите.

Факти.бг припомня, че през април тази година служебният регионален министър Спас Попниколов внесе предложение в Министерския съвет правителственото решение за "Бузлуджа" от септември 2011 г. да бъде отменено и държавата да си върне правото на собственост.

От протокола на заседанието на служебния кабинет обаче впоследствие стана ясно, че предложението на Попниколов е оттеглено.

Всяка година на 30 юли БСП провежда традиционния си събор на върха. Паметникът - официално дом-паметник на БКП, е издигнат през 1981 г., но в последните десетилетия не се поддържа, руши се и вече е опасен за посещения. Доста често попада и в световни класации с туристически забележителности.

Решение за изграждане на Дом-паметник на Комунистическата партия се взима от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971. Строежът му започва през 1974 г. и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв. Дом-паметникът е открит на 23 август 1981 г. лично от Тодор Живков.

Архитектурният проект е дело на колектив, ръководен от арх. Георги Стоилов.

Конструкциите са проектирани от колектив, ръководен от проф. инж. Добромир Коларов. Сградата има визуална прилика с Олимпийския Стадион в Монреал, както и със сграда проектирана около 1955 г. от Франк Лойд Райт на Гръцка православна църква в Уисконсин, САЩ. В строежа участват някогашните строителни войски и доброволци-бригадири. Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев.

Последно в публичното пространство бе представен проект, който лансира идеята Бузлуджа да се превърне в печеливша туристическа атракция чрез 70-метров панорамен асансьор. Зад идеята за осъвременяването на проекта застанаха авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметникът и арх. Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа".

Преди години в БСП планираха да организират дарителска кампания за ремонта като тогавашните оценки бяха, че ще са достатъчни 15 млн. лв.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини