18 Юни, 2017 11:43 3 545 8

БСП си връща Бузлуджа

  • бузлуджа-
  • бсп-
  • паметник
БСП си връща Бузлуджа - 1

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което се посочва, че с РМС № 731/30.09.2011 г. на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху Дом-паметник комплекс връх „Бузлуджа”.

В писмото се казва, че БСП изразява готовност процедурата по безвъзмездното прехвърляне на собствеността на имота да бъде финализирана с подписване на договор.

Това се посочва в официална позиция на партията до медиите.

Факти.бг припомня, че през април тази година служебният регионален министър Спас Попниколов внесе предложение в Министерския съвет правителственото решение за "Бузлуджа" от септември 2011 г. да бъде отменено и държавата да си върне правото на собственост.

От протокола на заседанието на служебния кабинет обаче впоследствие стана ясно, че предложението на Попниколов е оттеглено.

Всяка година на 30 юли БСП провежда традиционния си събор на върха. Паметникът - официално дом-паметник на БКП, е издигнат през 1981 г., но в последните десетилетия не се поддържа, руши се и вече е опасен за посещения. Доста често попада и в световни класации с туристически забележителности.

Решение за изграждане на Дом-паметник на Комунистическата партия се взима от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971. Строежът му започва през 1974 г. и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв. Дом-паметникът е открит на 23 август 1981 г. лично от Тодор Живков.

Архитектурният проект е дело на колектив, ръководен от арх. Георги Стоилов.

Конструкциите са проектирани от колектив, ръководен от проф. инж. Добромир Коларов. Сградата има визуална прилика с Олимпийския Стадион в Монреал, както и със сграда проектирана около 1955 г. от Франк Лойд Райт на Гръцка православна църква в Уисконсин, САЩ. В строежа участват някогашните строителни войски и доброволци-бригадири. Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев.

Последно в публичното пространство бе представен проект, който лансира идеята Бузлуджа да се превърне в печеливша туристическа атракция чрез 70-метров панорамен асансьор. Зад идеята за осъвременяването на проекта застанаха авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметникът и арх. Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа".

Преди години в БСП планираха да организират дарителска кампания за ремонта като тогавашните оценки бяха, че ще са достатъчни 15 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    26 5 Отговор
    Никога не съм се качвал на Бузлуджа, сигурно защото не съм бил привърженик нито на БКП, нито на БСП, но ми омръзна да гледам как рушим, а нищо значимо не строим, освен бетоновите гори по морето. Приветствам реконструкцията и обновяването, защото в сегашните условия не може да сътворим такъв огромен монумент и бих участвал с някаква финансова помощ. Би било хубава атракция за посещение и на чужди туристи.
  • 2 onq s konq

    10 14 Отговор
    НЕДОПУСТИМО Е национален паметник на културата да преминава в частни ръце,т.е. във владение на дадена партия.При това БЕЗВЪЗМЕЗДНО?!!Ако това стане,последствията са че влезлият във владение субект спокойно може да удари катанеца,да постави собствена охрана на обекта ,да сложи ВХОД ЗА ПОСЕЩЕНИЕ и т.н.По-важното обаче е,че въпросният паметник на културата ще бъде използван от БСП ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ,т.е. ЗА ПРОПАГАНДИРАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИ ИДЕИ И АНТИБЪЛГАРСКИ ВНУШЕНИЯ В ПОЛЗА НА РУСИЯ.И няма логика след като СДС на времето им взриви мавзолея на Димитров за да няма къде да се събират,организират и нахъсват антиевропейски,сега да им се дава нов "храм " за подобна дейност!
  • 3 Строг тъмничар

    18 12 Отговор
    Комунягите заграбили земята ,из.раха поредното л..но горе в Балкана.14 и нещо мильона дарения.Че откъде са дошли?Тогава зимахме по 65 лв.заплати.Доброволни бригади(присъствието задължително)и бедните войничета от строителни войски са го строили.Безплатна работна ръка насила.По едни домати с ориз и бачкай.
    Сега и претенции имат гадовете да си го връщат.Да ,ама не.
    Затвор да се построй горе само за комуняги.Аз ша ги пазя.
    .
  • 4 случаен

    5 4 Отговор
    Скоро попаднах на репортаж по един чужд тв канал, където показаха това творение на тоталитаризма. Изглеждаше ужасно, пълен с боклуци, изпочупени фрагменти, висящи железа. Коментарът беше, че това е пример за безсмислено строителство на нещо, което с времето губи всякакъв смисъл. Много добре си спомням, че още при първия си мандат, Борисов каза, че грижата за този паметник е на партията, наследница на БКП. Той като премиер няма възможност да се грижи за поддръжката му. От отсрещната страна последва мълчание. Сега пък гръмко и театрално се пишат тъпи писма и искания. Никой не им ги оспорва. Да възстановят това безсмислие. Няма защо да се правят на велики, отдавна всички знаем, че не са! Напоследък наблюдаваме реставрация на отминали времена. Допитването в Стара Загора с цел заграбване наследствените имоти на хората, наказанието на студента от УНСС, който се осмели да даде гласност на истината за нашите висши учебни заведения, мрънкащият и незаемащ ясна позиция министър на образованието, който в репортажа по Нова телевизия изглеждаше и говореше точно като мижитурка, насочваше разговора към пари, наглият раздаващ наказания декан на УНСС, за когото неадекватната професорка е невинна, самата тя с наглите си глупости! Всички тези неща будят тревога, че се връщаме във времената на соца, когато черното беше бяло и обратно!

    у
  • 5 незнайко

    2 2 Отговор
    Сега следва и паметника, създатели на българската държава в Щумен да им се препише, защото е строен тогава. Защо не направиха от "летящата чиния", най високопланинска дискотека в България, или почивна станция ? АКО ИМА ЖЕЛАНИЕ ВСИЧКО СЕ ПОСТИГА. Бойко няма основание да се оправдава.
  • 6 Спас

    10 4 Отговор
    От майка ми знам, че са им удържали задължително от мизерните заплати за тоя! Какви дарения, какви 5 лева!
    Тотална тоталитарна простотия!
  • 7 JWP

    3 0 Отговор
    Аз за удържане от заплати не се сещам, но имам спомен, че се продаваха пощенски марки от по 1 левче с които да се спонсорира строежът, но покупката беше задължителна и дори учениците не бяха пропуснати...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.