Отидете към основна версия

2 245 4

Македонците по-напред от нас в строителството

  • строителство-
  • процедура-
  • разрешителни-
  • българия-
  • македония
Снимка: М. Богданова ©

В началото на седмицата Камарата на архитектите в България предложи промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Част от тях се отнасят именно до драстично намаляване на бюрокрацията, респективно и корупцията, при издаването на разрешителни за строеж. В България независимо какво ще строиш се изискват над 170 документа. От КАБ дадоха пример с Германия, където техният брой е едва 19, като повечето са бланки, които могат да бъдат попълнени на място.

Оказва се, че съседна Македония не е много по-далеч от германския модел, за разлика от нас. От началото на 2016 г. там е въведена система, чрез която одобряването на проекти и издаването на разрешителни за строеж се извършва по електронен път. Нещо повече във всеки един момент инвеститорът може да проследи докъде е стигнала неговата дописка и от кой служител се обработва.

Подобен метод на одобрение и издаване на разрешителни за строеж не само е добър за предприемачите, но и води до драстично намаляване на корупцията. За пръв път методът е въведен в Сингапур. Следват Австралия и Нова Зеландия, а частично и в Испания и Франция. До 2020 г. всички европейски държави трябва да преминат към електронна система за одобряване на документи за строеж, припомня председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов, тъй като такава е директивата на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини