Отидете към основна версия

3 321 8

Пловдив с по-висока доходност от София

  • пловдив-
  • жилища-
  • цени-
  • търсене
Снимка: М. Богданова ©

Когато говорим за динамично развит имотен пазар първата аналогия е София. Да, в столицата се сключват най-много сделки. Пловдив, обаче също се оказва сред бързо развиващите се градове по отношение покупка на жилище. През годината той се характеризира с нарастващо търсене и недостиг в предлагането, а това доведе и до ръст в цените. „По-осезаемото нарастване на цените започна от края на 2016 г., като към 3-тото тримесечие на 2017 г. достигна 11% на годишна база”, посочват от компанията Bulgarian Properties.

Независимо от факта, че на пазара излизат много сгради ново строителство, купувачите са все още предпазливи при покупките „на зелено”. Това предлагане се очаква да се усети на пазара след средата на 2018 г., когато строителството на новите сгради ще напредне.

„Предпочитаните райони за покупка са център, Кършияка, района около Гребната база. Търсят се имоти както за основно жилище, така и за инвестиция, като има и чуждестранен интерес към инвестиция поради силния наемен пазар”, казва Цветелина Паскова, старши брокер на компанията в Пловдив.

Цените на имотите в Пловдив са с около 40% по-ниски от тези в София, а наемите, които могат да бъдат постигнати, са сходни с тези в столицата. „Това прави доходността от отдаване под наем в Пловдив по-висока от тази в София и съответно, жилищният пазар във втория по големина град в България е изключително атрактивен за инвеститори от страната и чужбина”, допълва Паскова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • По-трудно отпускат жилища на общинари

    Пловдивският общински съвет ще гласува промени в условията за получаване на ведомствени жилища от общинари. Сега действащата наредба дава право на слу ...
    31.07.2018
    1 361
    2
  • Пловдив: Динамичен имотен пазар

    Динамичен имотен пазар. Така с едно изречение може да бъде описана ситуацията при покупко-продажбата на жилища в Пловдив – градът, който само след год ...
    08.03.2018
    14 071
    19