Last news in Fakti

8 Март, 2018 09:37, обновена 8 Март, 2018 09:54 14 063 19

Пловдив: Динамичен имотен пазар

  • пловдив-
  • жилища-
  • цени
Пловдив: Динамичен имотен пазар - 1
Снимки: М. Богданова ©

Динамичен имотен пазар. Така с едно изречение може да бъде описана ситуацията при покупко-продажбата на жилища в Пловдив – градът, който само след година ще бъде Европейска столица на културата. Именно това е една от основните причини той да се радва на голям интерес от страна на чужденци. С близо 8% са се повишили цените на имотите в Пловдив през 2017 г. Несъмнено фактор е и икономическото развитие на и около града, което привлича повече хора от северна и южна България. Това води до повишаване на интереса както към покупка на имоти, така и към наемането им, коментира за imot.bg Десислава Милошевич – регионален мениджър на агенция „Адрес” в Пловдив.

Госпожо Милошевич, през последните години, благодарение на икономическото развитие на града и множеството инвестиции, се повиши работната заплата. Респективно налице и е повече търсене. От тази гледна точка как се развива пазарът на ново строителство?

Новото строителство става все по-предпочитано – над 30% от клиентите ни търсят жилища в новопостроени сгради. Важен критерий при покупката е локацията. Това важи особено за хората, които са дошли в града, за да работят и искат да се съобразят с местоработата си. Имаме купувачи както от северна България, така и от южния край на страната - Хасково, Харманли и Смолян.

Какъв е профилът на клиентите?

Купувачите са предимно младо семейства, на възраст около 30-35 години, които търсят имот за живеене. Близо 50% от сделките за 2017 г. са сключени с ипотечен кредит.

Най-често се търсят жилища за живеене. Има и такива, които искат да инвестират в имот.

Пловдив: Динамичен имотен пазар

Докога ще продължи повишаването на цените на имотите в Пловдив?

През 2017 г. имаше засилен интерес на купувачите, което обуславя ръста на цените. Очакваме умерено покачване през 2018 г., може би до края на годината. След 2019 г., когато Пловдив вече няма да е европейска столица на културата, не очаквам да има спад на цените на имотите, а по-скоро стабилизиране на нивата.

Кои ще са акцентите на пазара на жилища през 2018-а?

Новото строителство ще бъде отново във фокуса на купувачите. Ще се търсят отново тристайни жилища имоти с площ около 70-100 кв.м.

Силното строителство, което се развива доведе до ръст в цените на парцелите. С колко процента се увеличи тяхната цена?

Парцелите за строителство се продават срещу обезщетение и при тях не се наблюдава повишение на цените.

Най-търсени за придобиване на парцели са районите около центъра и тези с добра комуникативност, тъй като имотите се предлагат на по-високи цени и генерират по-висока доходност при отдаване под наем.

Пловдив: Динамичен имотен пазар

Какво е важно да знаят хората, които са решили през тази година да купят жилище?

Моментът е подходящ за покупка или инвестиция. Ако вече са избрали имот, изчакването може да доведе до повишаване на цената. Ако се намира на добра локация и няма идентични жилища в близост е възможно бързото изчерпване на добрите оферти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😀😀😀

    58 2 Отговор
    Чакам момента в който някой брокер на недвижими имоти да каже, че сега моментът не е подходящ за покупка.
  • 2 Динамика

    35 2 Отговор
    Убил се е от динамика :D :D :D
  • 3 гост

    35 2 Отговор
    Добрите оферти се изчерпват

    Чакам лошите!!!
  • 4 Gost

    16 3 Отговор
    На вкус и на цвят приятели няма. Моля глупавите брокери да описват точно какво визират под добър имот! Пълно е с ново строителство и затриха сумати зелени площи.

    Коментиран от #5

  • 5 ГОСТ

    11 18 Отговор

    До коментар #4 от "Gost":

    Имам един въпрос към "писачите - разбирачи", на тази материя,явно едни и същи.... ще се въздържа от квалификация. ТА........ НЯКОЙ ДА ВИ Е СПРЯЛ ДА СИ ОТКРИЕТЕ АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, ИЛИ ДА КАНДИДАТСТВАТЕ КАТО БРОКЕР КЪМ ТАКАВА ?!?!??? А като поработите, убедена съм ще си промените мнението от досегашното на БАЙ ГАНЬО- ЕВРОПЕЕЦ.....ПРОБВАЙТЕ ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИТЕ,ТАКА В ТОЗИ СИ ВИД СТЕ МНООООГО ЖАЛКИ И СМЕШНИ ОТ ВСИЧКО РАЗБИРАЩИ.......?!?!?! За да подкрепя горенаписаното и отново ще попитам един от тук пишещите....какво общо има брокерът за новото строителство, зелените площи....и прочие.....БЪДЕТЕ ПОНЕ МАЛКО ОБРАЗОВАНИ БЕ ХОРА,НЕ СЪДЕТЕ ПО СЕБЕ СИ ЗА ДРУГИТЕ !!!!

    Коментиран от #8, #9, #10, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Predator

    6 2 Отговор
    аххаха брокера е прекарал балъка през всички оферти и го държи сега със просотията дето е подписал. Цената наистна може само да расте. Но и балъците имат краи,а после идва криза за и на балъците. Тогава може и да се бръкна но поне с -15% 20% . Поздрави на всеки дето се е сетил как са го прекарали. Нека сподели пред други,а не да се срамува.
  • 8 guest

    8 8 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    Да, аз съм бай Ганьо европеец и за това инвестирам в имоти в западна европа, където цените растат бавно, но стабилно, и има наистина голямо търсене както за покупка, така и за наемане на жилища.
    Така че бай Ганьо брокер да не ми дава много акъл колко си заслужава човек да купува в Пловдив или в София.
    Бай Ганьо брокер трябва да знае че в европата има големи градове със силна икономика където прилични жилища са цени около или по-ниски от тези в София и Пловдив, а доходността от наем е по-голяма.
  • 9 Duru

    18 6 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    Време е при брокерите и саитовете да има някакъв контрол и най-вече наказателна отговорност за грешки при сделките. Хич не се мерете с Европа. Тук половината от брокерите едвам да завършили средно.
  • 10 Илия

    19 6 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    "Професията" брокер е ненужна и е за закриване!
    Аз си купувам без брокери.
    Молба към всички продавачи: Моля, не търсете агенции когато искате да продадете, а си пускайте вие обяви!
  • 11 BROKE

    12 2 Отговор
    Цените растат навсякъде по света. Напечатаха се много пари. Кредита тече. Валутите се обезценяват. И този балон ще пукне като предишните, и пак ще се почне от Америка. Докато стане ясно кога, цените ще растат. По време на икономически растеж кредита е цар, по време на криза кеша е цар. Централните банки на Европа, Англия и Федералния резерв държат ненормално ниски лихвени нива за евтин кредит. Оттук и растежа на цените. Който ми говори че на Запад се раздават хубави имоти без пари, нека да пробва цените в Мюнхен или Оксфорд например. Не мо да ги пипнеш!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КПК

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Toneff":

    ТонеФФ, казваш че реалните цени са с 1/3 надолу. Не е вярно, момче! Реалните цени са тези на които се правят сделки. Истината е че докато тези цени растат, всички читави имоти са свалени от продажба. Остават само спешни продажби и ново в строеж. Няма предлагане, а търсене има, затова цените растат. Нарича се Пазар на Продавачите, до следващия кредит крънч ... И не надценявай брокерчетата! Много са малки за да влияят на цените.
  • 14 Издишашщи брокери

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    Вие като сте голямата брокерка,я ни кажете на нас каква функция изпълнявате като брокер.Само стресирате как ставали продажби за хиляди евра на изпърдяни имоти.Като излезе някъв имот в Пловдив и 20 агенцийки го предлагате и се трепите с шамари за куповачи балъци и им подпалвате тел.Като ви питам за информация за имота и започвате да се чешите,ами незнам трябва да проверя да питам собственика и.т.н.Като човек които търси имот от доста години,станах повече брокер от вас брокерите.Сигнах до там ,че аз давах инфо на брокерчета и те ме гледаха като застреляни.Знам на всеки квадрат в Пловдив какво се продава,защо и мога да кажа,че 99% от жилищата са фикалий,а другият 1% които са хубави са на майна си Райна или студия.Хайде сега да те тествам каква брокерка си и как ти ще ми вземеш парите.Въпрос!!! Двете снимки в статията по-горе са на имоти в Пловдив.Къде се намират тез имоти?Аз не съм брокер и знам.И за да не излезна лаладжия........Първата снимка е на сграда която е в началото на къпана на ъгъл в близост до къща за гости СОСО.А втората?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Филибе

    4 6 Отговор
    Като се сравнят с цениге от преди няколко години,поскъпването е поне 20-30% и тенденцията е за нарастване.Предлагат се предимно имоти ново строителство,а обявите за стари имоти са повечето фейкови и дадени от няколко агенции.В действителност е кошмар,да намериш жилище старо строителство.А новото е с много ниско качество.Нашите цени са много по-ниски от европейските.В Германия двустаен апартамент струва 100-150 хиляди евро,така че,цените имат много да гонят европейските.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Умен

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Филибе":

    Поредният кръгъл идиот, който сравнява Германия с България. Какъв е стандарта на живот в Германия и тук? Какви са заплатите там? Виждал съм къща с двор за 90к евро в Германия даже дали не беше и по-малко.