1 Ноември, 2017 12:05 3 300 8

Пловдив с по-висока доходност от София

  • пловдив-
  • жилища-
  • цени-
  • търсене
Пловдив с по-висока доходност от София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Когато говорим за динамично развит имотен пазар първата аналогия е София. Да, в столицата се сключват най-много сделки. Пловдив, обаче също се оказва сред бързо развиващите се градове по отношение покупка на жилище. През годината той се характеризира с нарастващо търсене и недостиг в предлагането, а това доведе и до ръст в цените. „По-осезаемото нарастване на цените започна от края на 2016 г., като към 3-тото тримесечие на 2017 г. достигна 11% на годишна база”, посочват от компанията Bulgarian Properties.

Независимо от факта, че на пазара излизат много сгради ново строителство, купувачите са все още предпазливи при покупките „на зелено”. Това предлагане се очаква да се усети на пазара след средата на 2018 г., когато строителството на новите сгради ще напредне.

„Предпочитаните райони за покупка са център, Кършияка, района около Гребната база. Търсят се имоти както за основно жилище, така и за инвестиция, като има и чуждестранен интерес към инвестиция поради силния наемен пазар”, казва Цветелина Паскова, старши брокер на компанията в Пловдив.

Цените на имотите в Пловдив са с около 40% по-ниски от тези в София, а наемите, които могат да бъдат постигнати, са сходни с тези в столицата. „Това прави доходността от отдаване под наем в Пловдив по-висока от тази в София и съответно, жилищният пазар във втория по големина град в България е изключително атрактивен за инвеститори от страната и чужбина”, допълва Паскова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    9 2 Отговор
    Ха ха ха!
  • 2 Сливи

    10 2 Отговор
    Хубав район и района на Столипиново добре е да се инвестира там цените ще се вдигат.
  • 3 nkavrakov

    15 4 Отговор
    Цените на имотите в София и целия пазар на жилища в столицата е в състояние на ИМОТЕН БАЛОН !
    В момента цените на жилищата минаха прага на нормалност и адекватност ,дори и ръста на заплатите и икономиката не може да компенскира балона ,който надуха банките заедно с имотната и стротелната мафия.
    Продава се на зелено,дори на проект ,още преди да има разрешение за строеж и се перат колосални суми.
    Не купувайте жилища на тези нереални и космически цени.
    Балона ще се спука отново както стана 2008 година
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гого

    3 1 Отговор
    София стана хай тек гето роми бежанци мръсен въздух дупки по пътищата нормално е Пловдив да е по напред
  • 6 МАдеин

    6 0 Отговор
    кратка справка в имоти бг цени в Кършияка 400 - 500 лв. лукс средна квадратура 70 м2. София еквивалентен квартал Лозенец над 800 лв за 55 м2. Разлика около 80%. По долни лъжи и писания с цел повишаване на цените на имотите няма .

    Коментиран от #7

  • 7 Палчо

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "МАдеин":

    Така е! Вуйчо ми живее под наем в двустайна тухла в суперцентъра, наем 250лв! В София за тези пари няма и гараж! А какъв е този "чуждестранен интерес за инвестиция"? Освен едни временно пребиваващи 1000 англоезични негро-индийци с локация "Васил Априлов", други чужди инвеститори няма!
  • 8 реалист

    4 0 Отговор
    Просто поредния строителен балон . Явно в България лудостта циклично се повтаря през десетина години . Очаквам скоро строителите пак да почнат да се разплащат с проектанти конструктори и доставчици с апартаментчета ...