Отидете към основна версия

11 579 8

В най-бедния град цените на имотите растат най-бързо

  • великобритания-
  • цени-
  • жилища

За най-бедно място във Великобритания е обявен Лейдиууд, разположен в близост до Бирмингам. Този факт явно не смущава пазара на недвижими имоти, тъй като за изминалите 12 месеца цените в сегмента са се увеличили със 17%. Преди годината средната цена е била 147 000 паунда, а днес сделки се извършват на нива около 172 500 паунда.

В доклад на Barclays се посочва, че по този показател най-бедното градче на Острова дори изпреварва Лондон. След Брекзит в британската столица се наблюдава охлаждане на имотния пазар.

Изграждането на високоскоростна жп линия и строителството на голяма болница са привлекли много специалисти в Лейдиууд. Именно това е и причината за значителното повишаване на цените на жилищата, коментират местни брокери. „Лейдиууд често присъства в класациите като най-бедния район на Великобритания. Но днес наблюдаваме една коренно различна картина – ново жилищно строителство, което привлича все повече лондончани”, коментират анализатори.

Подобно на Лейдиууд има доста райони във Великобритания, които са били пренебрегвани, се посочва още в доклада на Barclays. Често това са места, където са преработвани отпадъци и след това районите са рекултивирани. Интересно е да се отбележи, че именно такива са Глазгоу и Манчестър.

Тенденцията, която се наблюдава в цял свят – миграция към столицата, от 5 години вече не се наблюдава във Великобритания. Статистиката сочи, че годишно британската столица напускат средно по 80 000 души. След като близо 10 години цените на имотите в Лондон отчитаха непрекъснато поскъпване, то през последната година се регистрира поевтиняване в рамките на 2%.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини