14 Декември, 2017 17:06 2 861 1

Чужденци да не могат да купуват имоти във Великобритания

  • великобритания-
  • чужденци-
  • купувачи
Чужденци да не могат да купуват имоти във Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock

Депутатът от консервативната партия Крис Филп предлага да бъде въведено ограничение за покупка на недвижими имоти от чужденци във Великобритания. Доводът на политика е, че 9 от 10 новопостроени жилища отиват в ръцете на чужденци. Ако се въведе ограничението, ще могат да бъдат постигнати целите на правителството да се задоволи търсенето на първо жилище.

В доклад, публикуван от Центъра за политически изследвания, депутатът разказва за ситуацията в лондонския квартал Докланд. Там 87% от всички 2999 новопостроени жилища са били купени от чужденци. Аналогична е ситуацията и в Манчестър: 94% от 230 апартамента са отишли в ръцете на чужди граждани, като половината от тях вече са собственост на компании, чието седалище е на Британските Вирджински острови.

Според Филп, Лондон е пострадал най-много: над 50% от новопостроените през последните години жилища в британската столица са купени от чужденци, като тук влизат и предградията. Главно купувачите са от Китай, Хонг Конг, Сингапур, Индия, Малайзия и някои държави от Персийския залив, които изкупуват имотите още на етап проектиране или две-три години преди да бъдат пуснати в експлоатация.

„Чужденците могат да купят имоти на Острова дори преди местните жители да имат възможност да ги видят”, подчертава Филп. По този начин британците, които се нуждаят от първо жилище, нямат възможността да попаднат на имотния пазар.

Според депутата, за мерките, които трябва да се предприемат при ограничаване покупката на имоти от страна на чужденци, трябва да се взема пример от държави като Австралия, Сингапур, Швейцария, Дания и Нова Зеландия. Филп също така призовава към прилагането на т.нар. „стълбовидно” споразумение чрез, което се дава възможността на наемателите да изкупуват имота в продължение на няколко години по преференциална цена.

В периода 2016-2017 гг. са пуснати в експлоатация 217 350 нови жилища. Това е най-високият показател за последните 10 години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реципрочно

    18 2 Отговор
    "Чужденци да не могат да купуват имоти във Великобритания"
    Англичани да не могат да купуват имоти в Европа и по останалия свят и готово, какво го мислят и им цепят басма на тия колонисти !?