Отидете към основна версия

7 358 7

Истанбул става остров (ВИДЕО)

  • истанбул-
  • проект-
  • канал-
  • инфраструктура

Най-амбициозният проект на Турция ще бъде реализиран в мегаполиса Истанбул. Той се нарича Канал „Истанбул” и има за цел да превърне в остров европейската част на града. Плановете са първата копка да бъде направена още през тази година. Инвестициите ще са на базата на публично-частното партньорство и в размер на близо 10 млрд. USD, като частна компания строи, експлоатира за известен период от време обекта и го предава за стопанисване на държавата.

Целта на Канал „Истанбул” е да бъде облекчен трафикът по Босфора. За 2016 г. през пролива между Черно и Мраморно море са преминали 42 000 плавателни съда. За сравнение през Суецкия канал са преминали 16 800 кораба.

Дължината на новия канал ще бъде 45 км. Пътят му ще е от Кючукчекмедже, през Сазлъдере до Дурусу и Черноморския бряг. Широчината на канала ще е межда 250 и 1000 метра. Каналът ще минава през емблематични за града бъдещи проекти. Един от тях е новото летище на Истанбул, което трябва да поеме трафика на сега действащите два аеропорта. Друг голям проект наблизо е третият мост над Босфора, който беше пуснат в експлоатация през 2016 г.

Проектът също така предвижда какво ще по крайбрежието около канала. Това ще са жилищни и офис сгради, логистични центрове.

Особено важно е да се знае, че преминаването през новия канал ще е платен. Причината е, че той няма да бъде под юрисдикцията на Конвенцията от Монтрьо, както е Босфора.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини