Отидете към основна версия

10 534 12

Рязко поевтиняване на имотите в Швеция

  • швеция-
  • цени-
  • жилища
Снимка: Shutterstock

Със 7% са се понижили цените на жилищата в Швеция – държавата, в която от началото на 90-те години на миналия век имаше непрекъснато поскъпване. Данните обхващат последните 3 месеца на 2017 г. В Стокхолм е регистрирано най-силното обезценяване, посочват от компанията Svensk Maklarstatistik.

За разглеждания период стойността на къщите се е обезценила с 3%, което е най-резкият спад от 2011 г. „В региона на Стокхолм спадът продължава няколко поредни месеца. А сега подобна тенденция вече се наблюдава и в Малмьо и Гьотеборг”, казва Пиер Анри Сансгрен от Svensk Maklarstatistik. Независимо от това, че през пролетта се наблюдава ръст на продажбите на жилища, той не смята, че са налице фактори, които да доведат до повишаване на цените.

Данните на индекса Valueguard Index също отчитат понижение в цените на жилищата и къщите, средно с около 2%. „Съществуват различни теории за това накъде се движи пазарът и те могат да бъдат тълкувани по различен начин. Според някой сегашната тенденция е временна, а за други – начало на дългосрочно поевтиняване и дори опасност от повтаряне на краха от 90-те години на миналия век”, казва Клаудиа Вормън от държавната агенция SBAB, която предлага заеми и спестовни продукти за частни лица.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Дворец на 18 кв.м. (СНИМКИ)

    При споменаването на „малко жилище” първата асоциация е, че става дума за тесен, тъмен, неудобен и с неатрактивен интериор на въпросния им ...
    12.01.2018
    8 496
    6
  • Странно субсидиране на собственици на имоти

    Шведските власти решиха да субсидират собствениците на недвижими имоти, които решат да поставят в тях станция за зареждане на електромобили. Законът в ...
    25.12.2017
    6 446
    1