Отидете към основна версия

4 721 6

Малко рибарско селище се превърна в имотен хъб

  • дубай-
  • икономика-
  • имоти-
  • пазар
Снимки: Shutterstock

Само за няколко десетилетия малко рибарско селище се превърна в имотен хъб. Името му е Дубай. Трансформацията на арабското емирство действително е внушителна. Със своите модерни и атрактивни сгради то се нарежда в редица класациите „Най-„. Разполага с най-високите сгради в света, най-големите изкуствени острови, а в етап на реализирани са множество мегапроекти.

Икономисти са категорични, че просперитетът на Дубай няма аналог в света – поне не и през последните 20 години. Една от причините за превръщането на емирството в перлата на арабския свят е, че местната власт не желае да разчита само на петрола, но и да печели от друг ключов отрасъл в икономиката. И времето доказа, че това е възможно посредством търговията с недвижими имоти.

Още през 2002 г. чуждестранни граждани получават възможността да купуват имоти в Дубай. Именно това предизвиква голям скок в сектора. Днес спокойно може да кажем, че имотите са изместили петрола – едва 1% от брутният вътрешен продукт на емирството е от „черното злато”.

Към днешна дата шест от уникалните имоти в света се намират на територията на Дубай. На първо място емирството разполага с най-високата сграда в света – Бурж Халива. Там е и най-високият хотел – ЈW Маrrіоtt Маwquіѕ Ноtеl. Най-големият затворен тематичен парк също е в Дубай – ІМG Wоrldѕ оf Аdvеnturе. И не на последно място емирството разполага с най-натовареното по брой международни пътници летище – Dubаі Іntеrnаtіоnаl Аіrроrt. Също така в Дубай е и най-дългото напълно автоматизирано метро.

Несъмнено, когато се спомене Дубай, първата асоциация са небостъргачите. Пикът на тяхното изграждане беше в периода 2008-2010 гг. И този бум със сигурност щеше да продължи, ако не беше дошла световната криза. Едва през 2017-а вложенията се възстановиха. Бяха отчетени 11 600 активни проекта на обща стойност 800 млрд. USD.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини