Отидете към основна версия

14 312 33

Ето кой ще строи магистралата до Сърбия

  • магистрала-
  • сърбия-
  • българия
Снимка: М. Богданова ©

Автомагистралата от София до Калотина ще бъде построена от две компании – австрийската Ѕtrаbаg, която построи Терминал 2 на летище „София” и „ГБC-Инфpacтpyĸтypнo cтpoитeлcтвo”. Те са избрани като фирмите представили най-конкурентните ценови предложения. Участъкът от 32.4 км ще бъде построен за сумата от 235.29 млн. лв. без ДДС. Цената, предложена от Ѕtrаbаg, е 137.5 млн. лв. без ДДС, което прави по 9.5 млн. лв. на километър.

Вторият в класирането е бил „Xидpo-Boдcтpoй” с офертна цена от 140 млн. лв. От търга са отстранени 9 фирми, поради неотговарящи на изискванията оферти. Част от тях са чуждестранни компании.

От Драгоман до пътен възел Храбърско отсечката ще бъде изградена от „ГБC - Инфpacтpyĸтypнo cтpoитeлcтвo”, която печели обществената поръчка с цена от 97.8 млн. лв. без ДДС, което прави по 5.75 млн. лв. на километър. Трасето е дълго 16.9 км. По тях ще има виадукти, мостове и подлези.

Съществуващият път до Калотина ще бъде разширен и от двулентов в момента ще стане четирилентов. Това ще даде възможност превозните средства да се движат със скорост 100-110 км/ч. Очаква се да бъде готов през 2020 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Косово няма да приеме подялба

    Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че няма да приеме сръбската идея за етническо разделение на страната, съобщи B92. Белград предложи идеята с ...
    01.08.2018
    1 634
    3