Last news in Fakti

1 Август, 2018 16:59 1 626 3

Косово няма да приеме подялба

  • сърбия-
  • хашим тачи-
  • косово

Продължават преговорите на Косово със Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че няма да приеме сръбската идея за етническо разделение на страната, съобщи B92.

Белград предложи идеята с цел разрешаване на спора за признаването на статута на страната. Той е ключов за бъдещето и на двете държави в ЕС.

Тачи се срещна със сръбският президент Александър Вучич в Брюксел в опит да намерят решение.

Сърбия вече предложи разделение между етническото албанско мнозинство и сръбското малцинство. Така страната ще може да запази контрол над северните части на косовската държава.

„Искам да уверя всички граждани, че няма сила, която да накара Косово да обсъжда разделение на страната. Трябва да постигнем споразумение със Сърбия възможно най-скоро, за да имаме взаимно съгласие“, заяви Тачи.

Белград вече заяви, че е трудно да се намери решение на ситуацията. Вече имаше слухове за планове за подялба.

Сърбия иска гарантирани права за своите граждани в страната. Очакват се още преговори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gио

    12 0 Отговор
    Тия цигани много са си повярвали
  • 2 1234

    8 1 Отговор
    Защо бе г-н Тачи не си съгласен с подялбата?ТИ господине как откъсна от сърбите географската област КОСОВО? И на СЪРБИЯ не и се искаше да дели от територията при условие,ЧЕ ВИЕ СИ ИМАТЕ ДЪРЖАВА АЛБАНИЯ нали,и правите втора държава с албанско население.Така,че редно е или да си ходите в Албания или друг избор нямате.ТОВА СИ Е СРЪБСКА ТЕРИТОРИЯ.
  • 3 Inog

    1 0 Отговор
    Тоталната не обявена война на САЩ, срещу Православното християнство, е събрана в тази дума - КОСОВО.
    Там няма ресурси,от които Щатите да се облажат, няма и американци. Но ЦРУ дълги години разработва план, как да съсипе Православното християнство. И, хоп - дай да направим една измислена албанска държава. И се почна - сърбите убиват усташи, сърбите убиват шиптари, сърбите са лош.
    Айде една война да им спретнем.
    Целият свят гледаше по СНН, как без свсякакви правила, и със незачитането на резолюциите на ООН, американските каубои (кравари) , стреляха не само по невинни сърби , а избиха и цял керван със мюсюлмански бежанци.
    Е ,казаха едно "сори", ама , геч.
    И сега, малката измислена държава Косово, се дуе като пуяк, и се репчи на всички. Да, те знаят, че Сърбия ако реши, ще ги прегази за два дена, но знаят също, че зад тях стоят краварите (каубоите)