Отидете към основна версия

23 Август, 2018 13:01, обновена 23 Август, 2018 13:01 9 371 32

Съд: Дворецът "Врана" е на държавата, а не на Царя

  • врана-
  • симеон сакскобургготски-
  • цар-
  • реституция

Така последният български цар се оказа единствен в Европа, който не е придобил частна собственост

Спорът чий е апетитният дворец "Врана" приключи на първа инстанция в Софийския градски съд. Решението е, че той е собственост на държавата, а не на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза.

Имотът е 992 декара и делото се точи от 2011 г. в градския съд. Това е едно от серията дела, по които държавата и бившият монарх спорят, припомня в. „24 часа“.

Засега повечето от тях приключиха в полза на държавата, но в решенията съдът неведнъж е посочвал, че тя трябва да плати на Симеон за направените подобрения в имотите.

Двоецът "Врана" е първият имот, който Симеон Сакскобургготски получи "по реституция" със заповед на столичния кмет Стефан Софиянски от 2000 г.

Чак по-късно, първо в хода на журналистическо разследване бе установено, че нотариалният акт за имота от 1928 г., който е посочен като основание за връщането, е нищожен, защото не е подписан от нотариус, припомня в. „Капитал“.

Решението е очаквано, тъй като след решаващия акт на Върховния касационен съд от 2012 г. за отказа на реституция на чифлика Кричим, всички съдилища се произнасят по един и същ начин - въз основа на онова решение. Така последният български цар се оказа единствен в Европа, който не е придобил частна собственост.

Сградата Врана заедно с парк Врана е построена от цар Фердинанд в края на XIX - началото на XX век и оттогава е използвана за дом на царската фамилия, включително и от Сакскобургготски от завръщането му в България досега. От три години там се помещава и музей на Третото българско царство, създаден от него.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

След последното решение за Врана остава да чака на първа инстанция само делото за 16-те хил. декара рилски гори, припомня сайтът „Дневник“. А на последната върховна инстанция са в процес на обжалване решенията за Царска Бистрица и земеделското стопанство Врана (ползвано от бившето УБО).

През ноември 2017 г. правителството и Симеон Сакскобургготски показаха намерение да сключат споразумение за имотите извън онези, за които вече се е произнесла последна инстанция. Но Обединените патриоти в лицето на ВМРО и "Атака" се обявиха против и премиерът Борисов не посмя да продължи разговорите.

В Европейския съд в Страсбург очакват решение две жалби на Симеон Сасккобургготски, както и една за мораториума на парламента от 2009 г., поставящ под възбрана реституираните имоти до приемането на закон, но такъв и досега не е изготвен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини