Last news in Fakti

18 Юли, 2018 09:37 3 703 6

Царят не успя да си върне част от „Врана”

  • врана-
  • земеделско стопанство-
  • дело-
  • сакскобургготски

Върховният касационен съд (ВКС) не допусна за касационно обжалване делото, което Симеон Сакскобургготски и сестра му заведоха срещу държавата за възстановяване собствеността върху земеделското стопанство „Врана”. Това означава, че имотът остава в собственост на държавата и Сакскобургготски не може повече да обжалва решението.

Въпросният имот с площ 1414 кв.м. и още 16 други са национализирани през 1947 г. С течение на времето преминават под стопанисването на УБО. Към днешна дата стопанисването е поверено на фирма „Врана” ООД.

Важно е да се отбележи, че става дума за земеделската част от имението „Врана”, а не за двореца. За последния имот съдът все още не се е произнесъл. През 2001 г. кметът на София, тогава Стефан Софиянски връща на царя двореца и парка около него, но не и земеделското имение.

ВКС е съгласно с решението на Апелативния съд за стопанство "Врана", а именно: че интендантството на цивилната листа на царя, на чието име са нотариалните актове, е било държавно учреждение и е придобивало имотите за царя като монарх, а не като физическо лице. Така - според решенията на съда - българският цар се оказа единственият, който не е можел да придобива и не е придобил свой собствен имот.

Сакскобургготски е осъден да плати и 130 000 лв. на фирмата „Врана” ООД за адвокатските разноски, които е направила по делото.

Що се отнася до двореца „Врана”, то делото за него е на първа инстанция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    30 2 Отговор
    Да пазим България от Крадлив дедо Мони батабата. Ще изиграе държавата у Монако ако му падне
  • 2 соломониипас

    24 2 Отговор
    да плаща негово нищожество....
  • 3 Тост

    12 2 Отговор
    Радвам се!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госпожа С.С

    12 1 Отговор
    Радвам се, че спечели българския народ
  • 6 vasik atanasova

    1 1 Отговор
    ако се погледне реално на нещата това е било тяхно
    на баща му на дядо му
    и от моите прародители са откраднати земи в полза на държавата