Отидете към основна версия

2 661 7

Община Варна в опит да си върне ЦУМ

  • варна-
  • цум-
  • община-
  • собственост-
  • имот
Снимка: Shutterstock

Общината на Варна да изкупи 100% от акциите на „Централен универсален магазин Варна” АД. Това предлага кметът на Морската столица Иван Портних на общинските съветници. Решението трябва да бъде гласувано на заседание на ОС на 5 октомври.

Това е един, а може би единствения начин, за връщане на емблематичния имот в общинските структури. Представители на „Централен универсален магазин Варна” са Тодор и Цветомир Гергови - синове на Георги Гергов, важен функционер на БСП в Пловдив. Казусът е бил разгледан от постоянната комисия „Собственост и стопанство” и общинарите са съгласни 100% от акциите на дружеството да бъдат изкупени. Става дума за терен от 2.9 декара в центъра на Варна.

Причина да се стигне до подобно решение е, че вече почти три десетилетия не е ясна съдбата на имота. Първоначално инвеститорът е заявил намерение да изгради многоетажна сграда, но без да уточни на колко точно етажа и кога точно ще го направи.

Независими оценители заявяват, че пазарната стойност на дружеството е 43 244 00 лв. при цена на акция от 1.50 лв. Общият брой на акциите е 28 911 880.

Средства за финализиране на сделката ще се търсят от държавния бюджет. „Придобиването на дружеството ще се осъществи само в случай, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет“, се казва в съобщение до медиите. Т.нар. „дупка” в центъра на Варна заема площ от 3775 кв. м. между бул. „Княз Борис I”, ул. „Княз Ал. Батенберг”, ул. „Архимандрит Филарет” и ул. „Воден”.

Имотът е в сегашния си вид от края на 80-те години на миналия век. Тогава къщите са били разрушени като целта е било на тяхно място да се построи сграда, подобна на ЦУМ в София. Проектът е стопиран, тъй като са открити древни останки – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е. Това е и причината проектът за нов ЦУМ да бъде спрян.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини