Last news in Fakti

5 Октомври, 2018 16:53 16 162 32

БСП е против сделката на Георги Гергов във Варна

  • георги гергов-
  • цум-
  • варна-
  • дупка

Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов. Общинските съветници на БСП във Варна не подкрепиха решението - общината да придобие за 43 млн. лв. терен, собственост на дружество на Гергов. Това заявиха от пресцентъра на БСП.

Всички общински съветници на ГЕРБ и техните сателити гласуваха “за”. Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел, обявиха от „Позитано“ 20.

С мнозинство от 28 гласа Общинският съвет във Варна прие решение да откупи историческата „Дупка“ в центъра на града от досегашния ѝ собственик Георги Гергов.

Цената на сделката е 43 млн. лева.

Главният архитект на града Виктор Бузев заяви, че съветниците са взели правилното решение, тъй като: „"Дупката" е безценно място в центъра на града!"

С решението си днес съветниците дадоха съгласие Община Варна да придобие 100% от акциите на дружеството "Централен универсален магазин“, което е собственик на 2,9 дка от терена в центъра на Варна.

Припомняме, че през последните години общината активно търси варианти за решаване на проблема. Многократно са водени разговори и кореспонденция с представители на "Централен универсален магазин“, на които инвеститорът е заявявал намерение за изграждане на многоетажна сграда в имота, без реално да конкретизира максимални параметри и срокове за реализация на инвестиционното намерение, припомня сайтът „Пловдив24“.

Преди години е имало желание за увеличаване на височината на сградата, но това не е било допуснато от страна на Експертния съвет, обясни пред съветниците главният архитект Виктор Бузев. По думите му към днешна дата няма издадено разрешение за строеж на търговски дом.

Като възможна стъпка за решаване на казуса инвеститорът е предложил продажбата на "Централен универсален магазин“ АД. Според независими оценители, ангажирани от Община Варна, пазарната стойност на дружеството е в размер на 43 244 00 лв., при цена за една акция в размер на 1,50 лв. В рамките на заседанието бе разяснено, че общината ще придобие дружеството без задължения.

Съветниците са единодушни, че трябва да се сложи край на 30-годишната сага в сърцето на града.

С гласуването днес съветниците одобриха пазарната оценка. Те дадоха съгласието си кметът да предприеме всички необходими действия за осигуряване на необходимите средства, като отправи искане до правителството за целево финансиране в размер на 43 422 000 лв. Придобиването на дружеството ще се осъществи само в случай, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет.

Т.нар. "Дупка" в центъра на Варна заема площ от 3775 кв. м. между бул. "Княз Борис I", ул. "Княз Ал. Батенберг", ул. "Архимандрит Филарет" и ул. "Воден". Тя е в този си вид от края на 80-те години, когато са съборени къщи с идеята да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ. В процеса на работа обаче са били открити древни останки - част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които са уникални както за града, така и в национален мащаб. Това стопира проекта за изграждане на нов търговски център.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП

    26 8 Отговор
    Но не сме против парите му!
  • 2 Последния Май

    91 20 Отговор
    Значи държавата продава 118 декара в морската градина на ТИМ за 12 милиона, а купува 4 декара за 43 милиона. Всички общински съветници гласували за сделката на спец прокуратурата. Оставка на мафиотското управление на герб

    Коментиран от #16, #26, #28

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    31 8 Отговор
    То само дупката да е.Я се разровете в МБАЛ Света Анна.Директора Петров си я е присвоил като частна,прави си каквото иска,никой не го закача.Превърна болницата в паркинг.Събаря успешно отдавани под наем сгради носещи приходи на болницата,за да прави паркинги.Нали човека е бивш депутат на Герб.Близък с ТИМ.Направи служебен паркинг от 100 места за 900 човека персонал.И се разпорежда ако персонала влиза с коли на паркинга да си плаща за това че идват на работа.Кой знае тази болница ако я разровят,колко нередности ще излязат.Само аз познавам трима човека чийто деца и роднини "лежаха" в болницата за да си прибират лекарите пътеки.А въпросните лица дори не са и стигали до отделението.
  • 6 Варна

    52 12 Отговор
    Дупката е придобита за около 6 милиона, а сега да се продава за 43? - С пари от държавата! - На ли разбирате за какво иде реч? Борисов ще даде 43 милиона на Гергов. - А гергов ще му се отблагодари подобаващо с някой- друг милион по сметки в чужбина. Ако помните когато разкараха Гергов от БСП, същия някак рязко започна да прави метани на Борисов. КРАДАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!
  • 7 Рекордна кражба

    37 2 Отговор
    12 000лв на квадрат!
  • 8 yes

    31 4 Отговор
    Национализация и съд!Както за изпълнителите, така и за облагодетелстващите се т.е. общинските съветници са за панделата, Гегов -също!
  • 9 Кико

    19 12 Отговор
    Никога не смегонили другаря Гергов от нашата партия
    Тои е нашето Знаме Слънце и Касичка
    Да живее др.Гергов
    Поклон?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 CUKOVSKI

    7 13 Отговор
    S BSP NAPRED,VODI NI PARTIO LUBIMA.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Йбкбкн

    21 2 Отговор
    А кой му я даде дупката.
  • 14 Иван

    22 7 Отговор
    Като си искат тая дупка да си я платят с техни пари .Защо ние всички да им я плащаме?Нямат край далаверите им.
  • 15 Ефтини сензации

    14 7 Отговор
    А! Кво?
    Гергов да не е спрял спонсоството на комунистическото простолюдие, че така са се разреваха от партията на комунистическото простолюдие?

    То е ясно вече защо са се озлобили толкова, секнаха им парите от оня бургаския ролсажия, пловдиския панаир и той не плаща отчисления стана ясно. Техноимпекса едвам изхранва главната другарка и чаветата и учещи в сърцето на империализма...
    После що така неистово комунистическото простолюдие иска властта....
    Питайте пак! 🤠
  • 16 последния

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Май":

    А, "спец.прокуратурата", на кого!?!?!?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Обикновен Бг

    24 1 Отговор
    Група милионери се карат на друг милионер.Знаете ли какво е лявото на БСП , единствено, че воланът в лимузините им е в ляво.Това е единственото ляво в тази "партия" , а единствената им мечта е да се докопат до власта , за да станат милиардери.
  • 19 Тъп

    8 2 Отговор
    Герго Свинаров е едно към едно със Серьога Скрипалич.Татинка не се знае къде ходкал.
  • 20 1488

    8 3 Отговор
    КОМУНИС !
  • 21 Факт

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "АНТИКОМУНИСТ":

    Нищо няма да се птомени- те си имат наследници. Нали някой трябва да харчи откраднатото.
  • 22 vasik atanasova

    6 1 Отговор
    БЯХ ДЕТЕ КАТО Е НАПРАВИХА ТАЗИ ДУПКА ТОЧНО В ЦЕНТЪРА НА ВАРНА И ТАКА СИ СТОИ ДА НЕ КАЗВАМ КОЛКО ГОДИНИ
    НО ЕТО ЧЕ ЧОВЕКА СИ ЗНАЕ ЦЕНАТА
  • 23 Малена

    10 2 Отговор
    Я варненци скочете и защитете тази дупка как. така е на гергов .Тя е на града! Заспал град!!!
  • 24 Uflaf

    4 1 Отговор
    Те затова ли данък имот ще е двоен. Да избием подобни "покупки" с общински пари. Единия милиони за това ,че централа е резерв ,ама не работи и другия да не остане на зад - строително петно ,но не може да се строи щото има история в него. Бързо да си плащате данъците ,че... колко ли дупки като тая има да запълва Герб до края ?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Росен Златев

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Май":

    Ако това е вярно, защо варненци спят, а не са улицата !?

    Аз по принцип, предпочитам ГЕРБ, пред другите, но ако това е вярно, ще отида до Варна на протест !

    Въпроса е, дали е вярно, защото от БСП-БКПнаследници, не спряха да лъжат вече 70години !
  • 27 Държавна Несигурност

    4 0 Отговор
    Червен БКП боклук! Скапан комунист - на бесилото!
  • 28 Боби

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Май":

    Инвестициите за проекта, за който говориш са много повече от споменатите, а и обновяването все още продължава.
  • 29 охе

    0 2 Отговор
    колега а как коментирал факта ако ти беше с онко заболяване и ти спрят доходите преди лекарите да кажат какво ти е състиянието ако ти беше с тази диагназа кой ще е боклука
  • 30 охо

    0 2 Отговор
    този преди мен тези които ми спряха догодите с онко заболяването са боклуците от герб и това е скоро лекарите още не са казали последната си дума кой е боклука ако това ти се случи та теб
  • 31 охо

    1 1 Отговор
    тези които ми спряха доходите преди лекарите да кажат последната си дума е това правителство на герб и още ходя на изследване или защото не си ти не си застрахован и може да ти се случи тогава когава кой кой ще е боклука
  • 32 Заинтересован

    1 1 Отговор
    Колко от средствата, похарчени за "уж" обучението на чавето на курнелия сланинова са нейни лични спестявания? Сумата е над половин милион долара 😈
    И колко плаща на евреина олигфренчето да се води на работа в елитната му банка?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове