Отидете към основна версия

19 948 14

Новата сграда на Брендо

  • хотел рила-
  • рила-
  • брендо-
  • ивелин банев-брендо

През 2000 г. собственик с приватизация, макар и скрит през няколко дружества, стана Васил Божков

Хотел "Рила" винаги е бил свързан със силните на деня. Сградата в самия център на София, до Богословския факултет на "Позитано" е строена в началото на 60-те години на миналия век за нуждите на ЦК на БКП. Автор е най-известният ни архитект от близкото минало Георги Стоилов, проектирал паметника "Бузлуджа", сградата на БНР, пантеона "Гургулят" и много други, припомня в. "Капитал".

През 2000 г. собственик с приватизация, макар и скрит през няколко дружества, стана Васил Божков. Той планираше да го събори и да построи нова сграда, но плановете му зациклиха. Насред кризата хотелът попадна във финансиралата го Пощенска банка, а през 2016 г. съвсем официално се върна в ръцете на Божков. От края на 2017 г. "Рила" има нов собственик, чийто връзки сочат към осъдения за наркотрафик в Италия, Румъния и България Евелин Банев-Брендо.

Миналата седмица пък стана ясно, че Столичната община е позволила на новия собственик - дружеството "Рила-център", да подготви промяна в плана за застрояване и работен устройствен план за нова сграда. Така най-вероятно ще бъдат реализирани плановете на инвеститора за строеж на 11-етажна жилищна сграда с магазини откъм ул. "Леге" (където е бившият "Буда бар", сега бар Deep). Тези планове са внесени в общината още през юли, месец след като са сменени управителите на двете дружества. Промените целят очевидно да прекъснат проследимата връзка с Евелин Банев.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.

Свързани новини