13 Ноември, 2018 08:31 25 379 30

Хотел „Рила“ отива в историята! Общината в София е съгласна

  • рила-
  • хотел-
  • софия

Главният архитект на столицата подкрепя проекта

Очертава се нова промяна в силуета на столицата. Знаковият хотел "Рила" в центъра на София може да бъде достроен. Подобна възможност не е изключена, заяви главният архитект на града Здравко Здравков, цитиран от bTV.

Допълнително пристрояване на 10 етажна сграда с административно търговска част и жилища – такава е новата идея за хотела. Дострояването е предвидено откъм улица „Леге”.

„Ние се намираме в едно доста ранно производство, в което собственик заявява намеренията си, ние сме прегледали дали са допустими тези негови изисквания… … и сме казали "да"- процедурата може да стартира”, заяви архитект Здравко Здравков.

Всяко жилище обаче трябва да има паркомясто. Най-логично според главния архитект е да се търси място под земята. Там обаче може да има археологически находки, така че ще трябва да се произнесат и археолозите.

„В зависимост от естеството на самата археология може да се наложи да се осигури безпрепятствен обществен достъп зависи какво ще се намери на това място!”, уточни Здравков.

Все още не е внесен проект как ще изглежда хотелът. Ако се стигне до строителство това може да бъде предизвикателство за движението в района. Одобрение на проекта в историческия център на града ще трябва да даде и министерството на културата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    116 3 Отговор
    Поредните масонски глупости на неграмотника Здравков. Вместо да направят подземни паркинги и да разтоварят центъра, те допълнително го натоварват, а причината е само една - финансова.
  • 2 читател

    98 2 Отговор
    Аз си мисля, че допълнителното сгъстяване с жилищни и административни площи на и без това натоварения исторически център на града не е добра идея. Дори и да се копае надолу и да се осигурят паркоместата, трябва да се предвиди увеличаването на трафика. А той от години е проблем за това място. Как ще се реши проблемът с тесните улици, чийто капацитет отдавна е изчерпан? Може само с въздушен трафик, но това е в сферата на научната фантастика на този етап.
  • 3 vvvvv

    86 2 Отговор
    Брендо си го купи и бързо ги убеди финансово.
  • 4 ИЛЮМИНАТ

    83 4 Отговор
    Не знам какъв е този инвеститорски интерес да се построи жилищна сграда на едно от най-шумните и мръсни места, пък било то и в "идеалния" център!?! Там денонощно спират мутри и метреси, отивайки в Бедруум и другите заведения наоколо, и не знам що за луд човек би си купил жилище на космическа цена над този денонощен тътен, прах и глъчка!?! Освен ако не искат да си направят няколко етажен Бардак, под предтекста "жилищни площи"...

    Коментиран от #19

  • 5 ЗАПОЗНАТ

    120 9 Отговор
    НЕ ПИПАЙТЕ ХОТЕЛ "РИЛА"!!! СПРЕТЕ ДА СЪСИПВАТЕ СИМВОЛИ ОТ ИСТОРИЯТА НА гр. СОФИЯ!!! НЕ ВИ ЛИ СТИГА р-т "РОПОТАМО" И "ФЕЯТА" НА бул. ЦАРИГРАДСКО И ОЩЕ МН. ДРУГИ ИСТОРИЧЕСКИ МЕСТА!?!?! ПАЗЕТЕ СИ ИСТОРИЯТА!!! СТИГА С ТОЗИ КИЧ, СТИГА С ТОВА МЕШАНЕ НА АРХИТЕКТУРНИ СТИЛОВЕ В ИСТОРИЧЕСКИЯ ЦЕНТЪР НА СТОЛИЦАТА НИ!!! БУТНЕТЕ КРЕМИКОВЦИ И СИ СТРОЙТЕ ТАМ!!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пародия

    45 8 Отговор
    Мирише на поредният здрафффф подкуп. Абе ринете го тоз миризлив и скапан център на Софето осмърдял се на дърти комуняги.

    Коментиран от #9

  • 8 У лево е Крим

    101 0 Отговор
    ЧАКАЙ - ЧАКАЙ! Хотел Рила е на уж издирвания за наркотрафик Брендо! В началото на годината стана скандал, че издирваният Брендо си купува хотел в центъра на София със заем от банката на Цветелина Бориславова за 10млн. евро. В същото време Брендо се издирва с Европейска заповед за наркоразпространение! СЕГА МИ КАЖЕТЕ ИМАТ ЛИ НЕЩО ОБЩО БОРИСОВ С МАФИЯТА ?

    Коментиран от #18

  • 9 Млад комуняга

    29 7 Отговор

    До коментар #7 от "Пародия":

    Ние на нашия град не казваме "Софето".
  • 10 Бистричанец

    50 1 Отговор
    Тоя главен архитект, яко е замезил след това разрешение! А В село Бистрица, на гола стръмна поляна, иска да прави улица широка 9 метра, като че ли ще прави околовръстно! Не разрешава на хората да строят, докато не дарят на общината от земята си за този МАЛОУМЕН път.

    Коментиран от #11

  • 11 Варна

    31 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бистричанец":

    Така правят и във Варна от известно време. - Явно за да няма обезщетения и държавата да плаща, както му е редът, решават да те "спънат" при всяко твое начинание и да те принудят да се откажеш от собствеността си в полза на общината. Искаш да направиш ограда, да узакониш кладенец, да построиш къща? - Даваш на общината 2 метра примерно от към пътя и ще получиш разрешението.
  • 12 Петър

    47 1 Отговор
    Алчните провинциалисти в общината изнасилиха града. Визията им се простира до края на терасата на техният апартамент. Строи се навсякъде и безочливо. 20етажни сгради никнат като гъби. Не се чудете че има задръствания като в Лондон и по-зле ще става с кмет от самоков.

    Коментиран от #14

  • 13 Бай Тошо

    20 9 Отговор
    Нека да се строи че доста роми си търсят жилища по софето
  • 14 Шефчето

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "Петър":

    От Самоковско! И главен архитект от ломско!

    Коментиран от #28

  • 15 НАДА

    21 4 Отговор
    И КОЙ Е СОБСТВЕНИКЪТ НА ТОЗИ ХОТЕЛ!? БЕШЕ НА НАРОДА !А СЕГА....сигурно срещу левче е преватизиран от някое костовище със сини джуки и един многооооооо важен въпрос -
    какво стана с мината под черни връх, където се добива скъпоценен камък, син на цвят, по скъп от златато, като на пръстена на костов и костовица????!!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Стара софиянка

    5 18 Отговор
    Нито хотел "Рила" нито "Феята", нито "Ропотамо" са символ на София. ако визиуално изглежда добре нека го достроята, но не виждам на такава малка площ откъм ул."Леге" дали е икономически изгодно и дали изобщо е възможно предвид отстояния и т.н.

    Коментиран от #23

  • 18 1985

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "У лево е Крим":

    Не само хотела и GP Group е на Брендо

    Коментиран от #20

  • 19 Гост

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "ИЛЮМИНАТ":

    Да бе, къв е тоя интерес да се строи на жълтите павета... Я да строят в Люлин на полето- там е чисто и тихо нали със съседи простаци от бетоновото гето, които дънят чалга и форсират 30 годишни БМВ-та пред блока.
  • 20 У лево е Крим

    14 2 Отговор

    До коментар #18 от "1985":

    Още по- зле за ГЕРБ ако е така.

    Коментиран от #21

  • 21 С.В.

    21 3 Отговор

    До коментар #20 от "У лево е Крим":

    Егати скапаняците. Брендо го търси цяла Европа,има заповед за съд,но в нашта тъпа държава,мутрите вместо в затвора,си строят и купуват хотели и то с благословията на Общината.Боже,от къде се довлякоха тия боклуци кмет и гл.архитект. вече се уляха и тях трябва да изритаме.

    Коментиран от #24

  • 22 гост

    17 3 Отговор
    Г Е Р Б - М А Ф И Я !!!
  • 23 хаха

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Стара софиянка":

    СТАРА СЕЛЯНКА СИ, НЕ СОФИЯНКА!
  • 24 У лево е Крим

    14 1 Отговор

    До коментар #21 от "С.В.":

    А ми това са фактите! И мисля, че това е пряка връзка Борисов- Брендо. То е абсурдно да се издирва някой за наркотрафик с Европейска заповед а тук да си купува хотел. Като добавим Цветелина Бориславова става абсолютно ясно, че връзката е на лице! Аз мисля, че тук става въпрос и за пране на пари! - Така мисля защото ако си купил хотел за 10 млн. евро с кредит едва ли си успял от януари до сега да възстановиш средствата, че да започнеш реконструкция и престрояване на нова част. Това означава, че тук има едни излишни пари от някъде и те едва ли са от кредит.
  • 25 Габриел

    5 18 Отговор
    От хотел Рила вони на комунизъм , може би от детските ми спомени.
    Да променят екстериора хич няма да е лошо. Този хотел няма никаква историческа ценност за София, само грози.
  • 26 ред

    11 3 Отговор
    Хотела е на Черепа
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Как реши, че е от ломско

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Шефчето":

    Като пише, че Здравко Симеонов Здравков е от Плевен!
  • 29 Грухчо белята

    3 0 Отговор
    Аз съм „ЗА” презастрояването на София! Само така хората ще се усетят, че не са у ред нещата.
  • 30 ШопЕн

    2 0 Отговор
    СЪБАРЯЙЙЙЙ ! ! !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове