Отидете към основна версия

4 354 6

Дисбаланс между търсене и предлагане на лукс имоти

  • имоти-
  • инвестиция-
  • покупка-
  • лукс

40% от богатите ще инвестират в луксозен апартамент или къща през следващите 3 години

Над 255 800 е броят на хората в света, чието нетно богатство е над 30 млн. USD. Техният брой се е увеличил с 13% в рамките на една година. До голяма степен причината за това е, че голяма част от въпросните лица съхраняват активите си в недвижими имоти и то луксозни. Цената на последните все повече се повишава, сочат световните статистики. Основната причина за това е увеличаване на дисбалансът между търсене и предлагане.

В резултат на ръста в световното богатство, търсенето на луксозни жилища с цел покупка остава високо. Близо 40% от богатите предвиждат подобен тип инвестиция в следващите 3 години. В същото време, интересът към продажби остава значително по-нисък – 23%. Това несъответствие на пазара води до по-високи цени.

„През последните години наблюдаваме стабилно икономическо и пазарно развитие както в световен мащаб, така и в България в частност. Това обуславя нарастване на интереса към имоти в луксозния сегмент и навлизане на световните тенденции за отлично качество и ексклузивност и у нас“, казва Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

Парцел, местоположение и цялостно оформление това са трите основни фактора при покупка на луксозен имот. Предпочитат се апартаменти, които са в градска среда. Разглеждайки пазара по региони се очертават и някои местни предпочитания. Така например, клиентите от Близкия изток и Азия търсят по-големи жилища със съвременни и модерни архитектурни стилове. Европейците пък проявяват най-силен интерес към имоти с традиционна архитектура, като предпочитанията им за общ размер на жилището са най-малки в сравнение с тези в останалите региони.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини