Отидете към основна версия

3 099 4

Имотният пазар във Великобритания ще се възстанови

  • великобритания-
  • жилища-
  • цени-
  • прогноза-
  • възстановяване

Средната цена на жилище е 292 900 USD

Снимка: Shutterstock

Една от големите британски банки – Halifax, прогнозира ръст на цените на жилища във Великобритания между 2% и 4% за текущата година. За сравнение, през 2018-а средно стойността на квадратен метър жилищна площ отчита поскъпване от едва 1%.

„Независимо от по-оптимистичните прогнози, ръстът ще остане „подтиснат” най-вече заради Брекзит”, казва управляващият директор на Halifax Ръсел Гали. Неговата прогноза е една от най-оптимистичните. Jackson-Stops предричат ръст от едва 1%, а Strutt & Parker – 2.5%.

По данни на Halifax, цените на недвижимите имоти на Острова са се стабилизирали през декември 2018 г., когато повишението е било в рамките на 1.3% на годишна база. Средната цена, на която се търгуват апартаментите, е 292 900 USD. Цифрите контрастират с публикуваните от Nationwide данни. Там отчитат че през декември ръстът в цените е бил едва 0.5% спрямо декември 2017-а. Това е най-ниския ръст от 2013 г. насам.

Nationwide подчертава, че несигурната политическа перспектива подрива доверието на потребителите към пазара „като отчита, че всичко това се е случило на фона на стабилен ръст в заетостта, по-високи заплати и ниски лихви по ипотечните заеми”. „Ако икономиката продължи да расте със скромни темпове, поскъпването ще достигне до 2% през 2019 г.”, прогнозира главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини