Last news in Fakti

1 Февруари, 2019 17:30 4 016 3

Негативно влияние на Брекзит върху имотния пазар

  • великобритания-
  • цени-
  • имоти-
  • жилища

Прогнозата за 2019 г. е обнадеждаваща

Негативно влияние на Брекзит върху имотния пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Негативното влияние на Брекзит върху пазара на недвижими имоти (в частност на жилища) във Великобритания продължава. Поскъпването на този вид недвижимости буквално се стопи до нива от 0.1% през януари тази година в сравнение със същия месец на миналата. Днес средната стойност на апартамент на Острова е 277 780 USD, докато януари 2018-а тя е била 276 260 USD. През последната половин година темпът на поскъпване се забави, тъй като Брекзит внесе неувереност както сред продавачите, така и сред купувачите.

„Със сигурност забавянето на пазара в сегмента „жилища” е в резултат на несигурните икономически перспективи, които от своя страна влияят негативно на купувачите”, казва Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide. Той напомня, че това е станало на фона на ръст в заетостта и заплащането и ниската цена на ипотечните заеми. И трите фактора по принцип влияят стимулиращо на купувачите.

Изборът на клиентите намалява вследствие на спад в броя на пуснатите в експлоатация нови жилища. В случай, че икономиката на Великобритания продължи да нараства бавно, налице е нисък процент на безработица и заемите останат достъпни, цените на жилищата ще отбележат поне минимален ръст с до 7-8% през текущата година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Someone

    7 0 Отговор
    Същото е положението и в САЩ, Австралия и някои европейски държави и няма как и там да е заради Брексит. Истината е, колкото и да не я харесват хората от имотния бранш е, че един икономически балон не може да се надува вечно - идва момента, в който се задъхва и се пука. На хората, които са успели да продадат имота си по време на балона честито! На тези, които вярват, че хората ще купуват на всяка цена, ами човек от опита се учи - сам избираш дали да се възползваш от шанса да спечелиш парите днес или да си останеш с мечтите, че "може би, един ден...".
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.