19 Януари, 2019 09:37 3 082 4

Имотният пазар във Великобритания ще се възстанови

  • великобритания-
  • жилища-
  • цени-
  • прогноза-
  • възстановяване

Средната цена на жилище е 292 900 USD

Имотният пазар във Великобритания ще се възстанови - 1
Снимка: Shutterstock

Една от големите британски банки – Halifax, прогнозира ръст на цените на жилища във Великобритания между 2% и 4% за текущата година. За сравнение, през 2018-а средно стойността на квадратен метър жилищна площ отчита поскъпване от едва 1%.

„Независимо от по-оптимистичните прогнози, ръстът ще остане „подтиснат” най-вече заради Брекзит”, казва управляващият директор на Halifax Ръсел Гали. Неговата прогноза е една от най-оптимистичните. Jackson-Stops предричат ръст от едва 1%, а Strutt & Parker – 2.5%.

По данни на Halifax, цените на недвижимите имоти на Острова са се стабилизирали през декември 2018 г., когато повишението е било в рамките на 1.3% на годишна база. Средната цена, на която се търгуват апартаментите, е 292 900 USD. Цифрите контрастират с публикуваните от Nationwide данни. Там отчитат че през декември ръстът в цените е бил едва 0.5% спрямо декември 2017-а. Това е най-ниския ръст от 2013 г. насам.

Nationwide подчертава, че несигурната политическа перспектива подрива доверието на потребителите към пазара „като отчита, че всичко това се е случило на фона на стабилен ръст в заетостта, по-високи заплати и ниски лихви по ипотечните заеми”. „Ако икономиката продължи да расте със скромни темпове, поскъпването ще достигне до 2% през 2019 г.”, прогнозира главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BRITSHIT

    1 0 Отговор
    Така ни надуха главите с тоа брекзит че Великобритания вече е мръсна дума, нищо общо със символа който беше, това се запечатва в съзнанието на хората, а пък ЕС вместо да се занимава с ОГРОМНИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ губи време в Брекзит формалности
  • 2 смях

    0 0 Отговор
    Ще... ама май само им се иска на някои. Великобритания сама слезна от масата на международната политика. Сега сами ще са толкова фактор колкото и Австралия например. А имотите там ще поскъпват, но там купуват само руснаци които искат да живеят в бяла държава, още араби за престиж и индийци и пакистанци ако са събрали някой паунд. За останалите европейци Острова не е добра дестинация.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Естествено, че голямата британска банка, която провежда изследването ще манипулира данните и резултати в своя полза. В излесвания и прогнози има огромна степен субективизъм и допускания. Банката да не е луда, че да допусне негативен сценарии и хората да спрат да теглят кредити. Естествено, че ще подвеждат масите от прости британски бачкатори да си въобразяват, че пазара ще са възстанови. Обективните факти са, че напускайки Европа икономическата, правната и финансовата конюнктура ще бъдат засегнати. От там следва несигурност и увеличен риск. Кой ще им задвижва пазара като се изнесат чуждите фирми от Лондон барабар със европейските си служители? Негрите и индийците, които живеят в социални жилища или британците, които са от поколения на социални помощи ще се засилят да теглят ипотеки може би? Като искаха брекзит- сега да ровят по кофите. А любимите им негри и индийци са като хлебарките- винаги се приспособяват към по- добър климат и като плъхове първи ще напуснат потъващия в пряк и преносен смисъл остров.