Отидете към основна версия

3 942 28

Заобиколиха забраната за заменки на имоти

  • заменки-
  • имоти-
  • парцел-
  • лозенец-
  • възраждане-
  • блд-
  • bld

Замениха парцел в „Лозенец” с три пъти по-голям до парк „Възраждане”

Снимка: БГНЕС

На последното заседание на Столичния общински съвет съветниците гласуваха с 40 „за”, 1 „против” и 2 „въздържали се” имот от 5.8 декара в близост до парк „Възраждане”, собственост на „Софийски имоти” да бъде дарен на частния инвеститор „БЛД 44”. От своя страна, компанията дарява на общинското дружество свой терен от 2 дка в столичния квартал „Лозенец” и сумата от 2.89 млн. лв. Причината за смяната собствеността на терените е, че този в „Лозенец” попада в двора на 139-о училище "Захарий Круша". Родители и живущи в близост до имота излязоха на протест преди 2 години с цел да не се строи на него.

Предложението за замяна е направено от районния кмет на „Лозенец” Любомир Дреков и на общинския съветник Борислав Борисов от ГЕРБ.

Какво ще се строи на терена до парк „Възраждане” инвеститорът все още не е решил, каза за ФАКТИ. Имотът има капацитет да бъде застроен с 20 000 кв.м.

Компанията "БЛД 44" е част от групата на строителното дружество "БЛД". В управата на дружеството е Христо Илиев. Неговата сестра е жена на областния управител на София-град Николай Пехливанов, припомня Mediapool. Пехливанов трябва да контролира законността на актовете на Столичния общински съвет, включително и на бъдещата замяна на терена на "БЛД 44". Това не е първата сделка на общината с фирма на роднина на Пехливанов. През лятото на миналата година съветниците решиха да заменят общински терен в "Младост 4" за имот на дружество, чиито краен собственик беше Янко Пехливанов - баща на областния управител. Този парцел беше даден срещу придобиването на имот в "Младост 1", за чието застрояване имало постъпили много жалби.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини