Отидете към основна версия

4 019 3

Негативно влияние на Брекзит върху имотния пазар

  • великобритания-
  • цени-
  • имоти-
  • жилища

Прогнозата за 2019 г. е обнадеждаваща

Снимка: Shutterstock

Негативното влияние на Брекзит върху пазара на недвижими имоти (в частност на жилища) във Великобритания продължава. Поскъпването на този вид недвижимости буквално се стопи до нива от 0.1% през януари тази година в сравнение със същия месец на миналата. Днес средната стойност на апартамент на Острова е 277 780 USD, докато януари 2018-а тя е била 276 260 USD. През последната половин година темпът на поскъпване се забави, тъй като Брекзит внесе неувереност както сред продавачите, така и сред купувачите.

„Със сигурност забавянето на пазара в сегмента „жилища” е в резултат на несигурните икономически перспективи, които от своя страна влияят негативно на купувачите”, казва Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide. Той напомня, че това е станало на фона на ръст в заетостта и заплащането и ниската цена на ипотечните заеми. И трите фактора по принцип влияят стимулиращо на купувачите.

Изборът на клиентите намалява вследствие на спад в броя на пуснатите в експлоатация нови жилища. В случай, че икономиката на Великобритания продължи да нараства бавно, налице е нисък процент на безработица и заемите останат достъпни, цените на жилищата ще отбележат поне минимален ръст с до 7-8% през текущата година.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини