Отидете към основна версия

10 311 31

Съпругата на говорителя на Кремъл с имотна империя

  • песков-
  • навка-
  • имоти

Имоти за над 10 млн. USD притежава Татяна Навка

Снимка: Shutterstock

Имотна империя на стойност над 10 млн. USD е натрупала Татяна Навка. Тя е съпруга на Дмитрий Песков – говорител на руския президент Владимир Путин. Най-новата екстравагантна идея на Навка е строителството на дворец край река в близост до Москва. Проектът се ръководи от голям строителен предприемач, който е работил с президента Доналд Тръмп.

Богатството на Песков не излиза на показ за първи път. Той привлече вниманието на недоброжелателите си и на медиите със сватбата си през 2015 г., когато се жени за Навка. Последната е известна с успешната си кариера на състезателка по фигурно пързаляне и спечелването на златен медал за Русия на Зимните олимпийски игри през 2006 г. Макар да е разполага със значително състояние, разследване на Dossier Center и вестник „Гардиън” показва, че активите и разходите на Навка значително превишават декларираните доходи.

Един от първите купени от съпругата на Песков имоти се намира на известната московска улица „Рубльовка”. Сделката е реализирана през 2014 г. Освен постройката, тя е придобила и целия парцел срещу 7.1 млн. USD, като ѝ е направена космическа отстъпка от 8.5 млн. USD. Срещу въпросната сума получава два парцела. Къщата е основно реновирана с мебели и съоръжения от Кипър на обща стойност 500 000 EUR.

Песков и Навка планират върху друг ексклузивен парцел, който се намира в затворен комплекс и разполага с голф игрище в района на Москва, да построят минидворец наречен „Янавка”. Земята е собственост на руския олигарх Арас Агаларов. През март 2018-а той лично одобрява предложението за строеж. С проекта се е заел лично един от известните американски архитекти – Боб Замполин, който лично е пристигнал в Москва за преговори. Той е предложил върху парцела да бъде построена сграда с разгъната застроена площ от 2400 кв.м. с отделен вход за персонала, басейн, SPA център, хидромасажна вана, сауна, голяма стая и библиотека.

Разследването направено от Dossier е финансирано от Михаил Ходорковски, който е остър критик на Путин, живеещ в изгнание. Той беше петролен олигарх преди години, като в един момент загуби благоволението на Кремъл и беше арестуван, но през 2013-а беше амнистиран от Путин.

Преди сделката през февруари 2014 г., Навка е открила три банкови сметки в Швейцария, показват документите. Създала е и офшорна компания в Британските Вирджински острови.

Навка притежава и други скъпи имоти, сред които е луксозен апартамент в централния московски квартал "Якиманка" на стойност 4 млн. USD, който ѝ е предоставен от държавата като награда за спортните ѝ успехи. Има жилище за 2 млн. USD в московското предградие "Полянка".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини