Отидете към основна версия

7 190 27

Нови сгради между стари панелки

  • строителство-
  • сгради-
  • софия-
  • презастроеване-
  • архитект

Проблемът с презастрояването е, че се тъпчат сгради в междублоковите пространства

Снимка: М. Богданова ©

Презастрояването на София върви с пълна пара, особено в старите квартали. „Визирам Студентски град, Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша. Периферията не е толкова презастроена, но в нея работят крупни инвеститори, които закупуват големи терени, правят си техни градоустройства. Те не гонят голяма печалба, а по-скоро предпочитат да дадат комфорт на бъдещите обитатели на сградите, които строят. Проблемът с презастрояването се дължи на това, че се тъпчат сгради в междублоковите пространства, но София се увеличава и ще продължи да се увеличава", казва арх. Николай Хаджимарински, цитиран от TrafficNews. Интересът към момента е съсредоточен по линия на метрото. „То предизвиква интерес при клиентите. Терените около метрото са по-скъпи. Частта около "Бизнес парка" стана доста апетитна и скоро ще застроят и нея. Общо взето инвеститорите инвестират там, където пазарът им позволява и където има потенциал за печалба", обясни той.

По негови изчисления средния ценови диапазон на имотите в София е между 850 и 1600 EUR/кв.м. В архитектурата неизпълнимите желания са свързани с огромен бюджет , както за проектиране, така и за изпълнение. „Такива клиенти са малко. Искат неща, които не могат да се случат, но не от гледна точка на бюджет и изпълнение, а по-скоро са несъвместими с проекта. Купува се, да кажем, северен имот и клиента казва: "Искам къщата ми да има юг, изток и запад", но самата даденост на имота не предразполага към такава картинка", уточни той.

Затова според него голяма част от инвеститорите към днешна дата предпочитат нискобюджетни реализации и продукти. „В последните години се появиха големи фирми, които започнаха да обръщат внимание на комфорта, на качеството - тоест да работят с малко по-големи бюджети. С други думи все повече се движим в крак с европейските продукти и тенденции в строителството и проектирането", обясни арх. Хаджимарински.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини