Last news in Fakti

18 Март, 2019 11:11 7 180 27

Нови сгради между стари панелки

  • строителство-
  • сгради-
  • софия-
  • презастроеване-
  • архитект

Проблемът с презастрояването е, че се тъпчат сгради в междублоковите пространства

Нови сгради между стари панелки - 1
Снимка: М. Богданова ©

Презастрояването на София върви с пълна пара, особено в старите квартали. „Визирам Студентски град, Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша. Периферията не е толкова презастроена, но в нея работят крупни инвеститори, които закупуват големи терени, правят си техни градоустройства. Те не гонят голяма печалба, а по-скоро предпочитат да дадат комфорт на бъдещите обитатели на сградите, които строят. Проблемът с презастрояването се дължи на това, че се тъпчат сгради в междублоковите пространства, но София се увеличава и ще продължи да се увеличава", казва арх. Николай Хаджимарински, цитиран от TrafficNews. Интересът към момента е съсредоточен по линия на метрото. „То предизвиква интерес при клиентите. Терените около метрото са по-скъпи. Частта около "Бизнес парка" стана доста апетитна и скоро ще застроят и нея. Общо взето инвеститорите инвестират там, където пазарът им позволява и където има потенциал за печалба", обясни той.

По негови изчисления средния ценови диапазон на имотите в София е между 850 и 1600 EUR/кв.м. В архитектурата неизпълнимите желания са свързани с огромен бюджет , както за проектиране, така и за изпълнение. „Такива клиенти са малко. Искат неща, които не могат да се случат, но не от гледна точка на бюджет и изпълнение, а по-скоро са несъвместими с проекта. Купува се, да кажем, северен имот и клиента казва: "Искам къщата ми да има юг, изток и запад", но самата даденост на имота не предразполага към такава картинка", уточни той.

Затова според него голяма част от инвеститорите към днешна дата предпочитат нискобюджетни реализации и продукти. „В последните години се появиха големи фирми, които започнаха да обръщат внимание на комфорта, на качеството - тоест да работят с малко по-големи бюджети. С други думи все повече се движим в крак с европейските продукти и тенденции в строителството и проектирането", обясни арх. Хаджимарински.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчева

    51 18 Отговор
    Това е политиката на гербавите да не остане място и за една градинка.Имаше един кмет който не от шайката и него отстраниха.Дерзайте към бетонната джунгла.
  • 2 ттт

    56 4 Отговор
    "в нея работят крупни инвеститори, които закупуват големи терени, правят си техни градоустройства. Те не гонят голяма печалба, а по-скоро предпочитат да дадат комфорт на бъдещите обитатели на сградите, които строят."


    голям виц
  • 3 наблюдател

    18 7 Отговор
    почти час и никой още не е писал за балона, хайде къде сте ахахахахах
  • 4 ГОСТ

    11 31 Отговор
    До #1. Оди си на село. Там има много зелени площи.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Спрете

    35 8 Отговор
    Спрете да купувате ... имам познати несемейни - живят сами, но имат 2-3 апартамента вече. Спрете да купувате безумни и скъпи неща - и ще се оправят нещата със стройтелството - просто няма да има нужда от него и да седят накрая празни апартаменти)

    Коментиран от #8

  • 7 Бла

    23 9 Отговор
    Високото качество и европейските стандарти се постигат с европейски материали, а те струват толкова, колкото и в Европа. И все забравяте, че земята в България не е безплатна. В България клиентите искат да платят цената за кремвирш, а да получат телешко бонфиле...
  • 8 Гост

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "Спрете":

    Като направят данък сгради и ТБО малко по-реалистични и нещата ще си дойдат на мястото. Няма друго решение за идиотите решили да "инвестират" в пародия на строеж в "китна" София
  • 9 Спрете

    14 3 Отговор
    Да, и аз това имах предвид. Прават ги тези трикове навреме, така че първо да мине вълната да се теглят още дългосрочни кредити и после ще вдигнат данъците. После ще стане весело и постепенно ще се регулират нещата - номера, дето в други държави са ги играли преди 50 години - тук ги разгирават пак в името на капитала. Но така е когато капиталът управлява държавата като частна фирма - запазена марка на прехода ... преход към какво ?!
  • 10 Неудачник

    10 8 Отговор
    Нали за това ни беше откраднаха земята на софия и за да я откраднаха други земята на моя дядо се продадена предишните три години за трети пьт. Благодаря комунистите.
  • 11 Народа

    4 29 Отговор
    София расте но не старее на който софиянец не му харесва айде чиба,на село обичам си София такава каквато е.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Колчо

    23 5 Отговор
    Т.нар. "Инвеститори" са от котилото на Боко и шефа му-Маджо.Самоковската парцалеса е наместника на горепосочените в кметството на София.Тя го играе и касичка на ГРОБ.На никой не му пука за града-има комисиони и това е важното.
    П.П.Ако щете вярвайте-половин София е собственост на Маджо.
  • 15 всяко чудо за няколко години

    5 3 Отговор
    Свърши вече кои изкарал пари изкарал. Останаха само някаква дребна цифра хора дето знаят какво искат.Имат възможност и никога няма да купят боклук. Строи се много.А тепърва ще излизат на пазара и тези дето не са си направили сметката добре.
  • 16 гощо

    4 6 Отговор
    Официално се регистрират нови 26000 човека на година в София! Това е официално а не регистриралите са още 10хил вероятно.Народопсихологията на българина е да си има собствен дом.Може да е малък,но да си е негов.Така,че можем само да съжаляваме,че не сме сред строителите! А тука колкото и да плюете и да злобеете ще се строи и копува още мноооооогоооооо време!

    Коментиран от #17, #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Националист

    6 0 Отговор
    Не купувайте апартамент без мин. 2 паркоместа, плюс паркинг за гости.
  • 20 Фас

    1 3 Отговор
    И какво лошо има?! Поредните манипулативни новини. Нека да се строи, все пак търсенето е голямо!
  • 21 Дебелия

    1 3 Отговор
    Браво! Така трябва. Има търсене и ще се строи. Никой не може да каже нищо! Щом има търсене какъв е проблема?!
  • 22 Ганю

    4 0 Отговор
    Цяла България е празна, а те за софия ми говорят.
  • 23 Ай сиктир

    3 2 Отговор
    Стига с тия "градинки", бе наглеци!!! Ако имотът в междублоковото пространство е частен, но сте се възползвали години наред да го ползвате безплатно и да цвъкате боклуци и кучешки изпражнения, дължите обезщетение на собственика, че ви е търпял безвъзмездно. А те се събират на тумби и правят панаири. Вие сте купили една панелка и имате думата само за нея. Ако някой дойде и поиска да я ползва безплатно, как ще реагирате, бе тиквеници?! Марш вкъщи и търсете пари да платите - който иска нашироко и незастроено, да заминава на село.
  • 24 Ганю

    1 0 Отговор
    Цяла България е празна, а те за софия ми говорят.
  • 25 гост

    1 0 Отговор
    Застроявайте ,съсипвайте града няма какво да го мислите.Хубаво е да се реализират големи печалби ,а будалите ще са роби за цял живот на банките.И нека заробването започне сега...
  • 26 Хем е смешно хем си е и тъжно

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "гощо":

    Може би ако само малко се напънеш ще разбереш,че когато селяндурче като мен живее няколко години в София. Като си купи апартаментче веднага се регистрира като софиянче. Или пък ако му се снесе детенце и го вкарва в градината пак така. Аз съм супер тъп ама предполагам,че в година се купуват поне по 15 000 жилища. Колко яица се снасят идея си намам. Просто се напъни малко и то ще си излезе бе.
  • 27 Ганю

    0 0 Отговор
    Давам 380 € на кв.м за апартамента на цецо! (без да го обзавежда)