Отидете към основна версия

11 422 10

1% от населението на Великобритания владее 50% от земята ѝ

  • великобритания-
  • земя-
  • собственост

Тенденцията датира от няколко века

Снимка: Shutterstock

Ако земята на Великобритания бъде разпределена равномерно между всички нейни граждани, всеки от тях ще притежава 0.4 хектара (върху толкова голяма територия е разположен парламентът в Лондон). В действителност обаче половината от територията на Острова е съсредоточена в 1% от населението. Най-големият собственик на земя е херцог Бакклъуч. Веднага след него се нарежда предприемачът Джеймс Дайсън.

Авторът на книгата „На кого принадлежи Англия?” – Гай Шрабсън, посочва, че картината относно собствеността на земя в Англия не се е променяла от векове. По неговите думи, няколко хиляди херцози, барони и селски земевладелци притежават земя, която е повече отколкото цяла Средна Англия. Изводите в книгата са на база общодостъпни данни.

Аристокрацията владее 30% от земеделските земи във Великобритания. Тези данни може и да са занижени, като се вземе под внимание фактът, че 17% от собствениците на имоти в Англия и Уелс не са заявили в Агенцията по вписвания какво количество земя притежават. Най-вероятно те са собственост също на аристократи, тъй като голямо количество от имотите са се предавали от поколение на поколение.

Други 18% от земите в Англия са собственост на корпорации, част от които са базирани зад граница или в офшорни зони. Списъкът с най-големите собственици в тази категория се оглавява от компанията United Utilities. Голяма част от притежаваните от нея земи се намира в непосредствена близост до водохранилища.

Държавният сектор – централното и местно самоуправление, университетите, притежават не повече от 8% от територията на страната, посочва Шрабсън. Тези, които притежават собствени къщи, владеят не повече от 5% от територията на страната.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини