Отидете към основна версия

2 198 2

Търсенето и цените растат, а предлагането – намалява

  • тайланд-
  • жилища-
  • доходност-
  • цени

Доходността е 8%

Снимка: Shutterstock

С 2.3% са поскъпнали недвижимите имоти в Тайланд през първото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. Спрямо последните три месеца на 2018-а ръстът е 1.7%. През януари и февруари са реализирани сделки на обща стойност 4.9 млн. USD, което е с 3.8% повече спрямо първите два месеца на миналата година.

Обемът на отпуснатите ипотечни кредити бележи ръст от 8.8% на годишна база, до 185.4 млрд. USD.

За разглеждания период строителната активност намалява. По данни на Централната банка на Тайланд броят на проектите за изграждане на жилищни сгради в жилищни комплекси отчита значителен спад от 40.5%, до 11 858 единици. Съпоставката е за първите два месеца на текущата година спрямо януари-февруари на 2018 г. В същото време пазарът на подобни жилища в Банкок през 2018 г. поставя рекорд с най-много пуснати в експлоатация нови проекти за последните 10 години.

Доходността от отдаване под наем на жилища в Банкок остава висока - 8%. Цените на жилищата са около 3600 USD/кв.м. Апартамент от 120 кв.м в центъра на тайландската столица може да се купи срещу 436 560 USD, а наемът е 1840 USD.

С 2.8% е нараснала икономиката на Тайланд през първото тримесечие на текущата година в сравнение с миналата, когато ръстът е бил 3.6%. Това е най-бавният темп на нарастване за последните 4 години. Основната причина е спад в експорта, предизвикан от търговската война между Китай и САЩ. Наскоро правителството понижи своята прогноза за икономически ръст за текущата година до 3.3-3.8% при първоначална прогноза 3.5-4.5% на фона на напрежението в търговията в световен мащаб и вътрешнополитическата неопределеност след изборите през март.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини