Last news in Fakti

15 Октомври, 2018 09:37 3 714 2

Нови правила за ипотечно кредитиране в Тайланд

  • тайланд-
  • ипотека-
  • правила-
  • жилища

По света

Нови правила за ипотечно кредитиране в Тайланд - 1
Снимка: Shutterstock

Новите правила за ипотечно кредитиране, които въвежда Националната банка на Тайланд ще спомогнат да се намали броят на спекулативните покупки, смятат експерти на Moody's. Банковото финансиране за имоти на стойност над 300 000 USD вече ще е до 80%. Новите правила влязоха в сила от октомври 2018 г. Същите ограничения ще важат и покупката на второ жилище, независимо каква е неговата цена.

С 49% са поскъпнали цените на жилищата в Банкок за последните 10 години, сочат данните на Външнотърговската банка на Тайланд. В същото време най-малките жилищни имоти са поскъпнали със 78% за същия период.

Важно е да се отбележи, че условията за застраховане на взетите с ипотека жилища, се влошиха, доколкото много от новоотпуснатите ипотеки са с по-висок процент на самоучастие и по-ниска възможност да обслужват заема си. Делът на жилищните кредити с висок процент на участие на банките (над 90%) се е увеличил до 49% в края на първото полугодие на текущата година в сравнение с 34% в края на 2013 г. А съотношението на цената на имота спрямо дохода достигна 3.8 в края на първото полугодие на 2018 г. от 2.7 за същия период на 2017 г.

За тайландските банките жилищните са единственият вид заеми, чийто просрочия се увеличават. За останалите или няма промяна, или намалява делът на необслужваните заеми. Процентът на лошите жилищни кредити е нараснал до 3.4% към юни 2018 г. в сравнение с 2.4% преди 3 години.

Ипотечните заеми са основен бизнес за тайландските банки, като представляват 17% от всички отпуснати и около 50% от общи обем на кредитите дадени през първото полугодие на текущата година. При това положение повишаването на условията по отпускане на ипотечни заеми може да окаже съществено влияние върху цените и в скоро време пазарът да стане свидетел на обезценяване на имотите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЧА

    1 3 Отговор
    КВО МИ ПУКА ЗА ЖЪЛТИТЕ МЪРШИ
  • 2 Реализъм

    3 0 Отговор
    Имотите си тоят на една цена просто хартийките се обезценяват