Отидете към основна версия

11 638 21

Мегаинвестиция до София (СНИМКИ)

  • божурище-
  • jysk-
  • дистрибутиционен център-
  • логистика-
  • българия-
  • балкани-
  • борисов

Дистрибуционен център за 100 млн. EUR

Снимки: М. Богданова ©

Най-голямата и модерна логистична база в България вече е факт. Тя се намира в Индустриална зона Божурище, на чиято територия до момента 32 инвеститори са вложили над 520 млн. лв. Към тях се прибавя датската JYSK на стойност 100 млн. EUR.

Дистрибуционният център на компанията ще обслужва целия Балкански полуостров като доставя стоки не само до магазините, но и до онлайн купувачите. Центърът е с разгъната застроена площ от 95 000 кв.м, разположени на терен от 303 000 кв.м. Капацитетът му е 122 000 палетоместа. Особеното на базата е, че на територията ѝ са разположени две напълно автоматизирани и роботизирани кули. Всяка от тях е с дължина 166 м, ширина 55 м и височина 42.5 м и разполага със специална система за озониране на въздуха. Това значително намалява броя на заетите, които ще бъдат 300 души. Важно е да се отбележи, че местоположението на новата база ще спести на компанията над 10 млн. километра, които в момента се изминават логистично.

Един от големите проблеми, обаче остава инфраструктурата. За него не пропуснаха да напомнят и датските предприемачи. „Не случайно и инвеститорите питат веднага за инфраструктурата, което е и логично, след като си направил една инвестиция за 200 млн. лв. и то за целия регион на Балканите. Трябва да направим околовръстен път, който да свърже двете страни на Божурище, обикаляйки града и отивайки към Сърбия, тъй като всичко отива към западната и източната тангента, „Марица”, „Тракия”, към Азия и морето. В най-кратки срокове ще започне процедура по отчуждаване на имоти, тъй като заводите се развиват” каза по време на официалната церемония премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че за района на Божурище има още няколко големи инвеститора, но няма да бъдат пуснати, тъй като няма път. Също така на следващото заседание на правителството ще бъдат отпуснати пари за инфраструктурата на „Шишеджам” край Търговище.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини