Отидете към основна версия

10 232 5

Ревизират най-луксозните вили (СНИМКИ)

  • истанбул-
  • турция-
  • незаконно строителство-
  • санкции

Погнаха вилите по Босфора

Снимки: М. Богданова

Правителството на Турция ще инспектира една от перлите на Истанбул – супер луксозните вили край Босфора. Това става след като властите издадоха заповед да бъде съборена незаконно построена къща на брега на Бодрум.

Практиката на правителството досега беше да одобрява всеки предоставен от инвеститора план за постройка, като не се съобразяваше с архитектурата на сградите, до които ще бъде построен имотът. Тази своеобразна амнистия донесе на държавната хазна приход от 3.1 млрд. USD под формата на данъци и такси за регистрация на имотите. Инженери и архитекти, обаче предупреждават, че подобна практика заплашва живота на хората.

В началото на февруари 2019 г. в мегаполиса Истанбул се срути незаконно построена жилищна сграда. В резултат загинаха 21 души. Причината е, че три етажа от 8-етажната постройка са били изградени незаконно, но собствениците са успели да ги узаконят. Близо половината от сградите в Турция са именно такива, което е много обезпокоително отчитайки високата опасност от земетресение.

Строителни инспектори правят оглед на имотите край Босфора като част от по-голямо разследване. Те трябва да дадат отговор на въпроса дали собствениците са спазвали правилата и законите за безопасно строителство, съобщава вестник Hürriyet Daily Mail.

Операцията се провежда след като приключи правителствена програма, която позволяваше на всички собственици надстроили незаконно имотите си да ги узаконят. Правителството вече даде предложение за разрушаването на десетки незаконни постройки в Бодрум и районите в югозападна Турция.

При установяването на незаконно строителство, собствениците ще имат на разположение един месец, за да премахнат обекта. В противен случай, че ще стигне до принудителното им премахване от властите.

Нарастващият брой на незаконните обекти донякъде може да бъде обяснено с повишеното търсене на жилища. За половин година чужденци са купили в южната ни съседка недвижими имоти на обща стойност 3 млрд. USD. А в последно време към страната все по-често се насочват китайски предприемачи.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Съседите усилено строят еко жилища

    С всяка изминала година броят на екологичните жилища в Турция нараства. Близо 50 000 домакинства са се възползвали от отделените средства за придобива ...
    08.01.2020
    2 754
    12