Отидете към основна версия

5 386 6

Голям интерес към летището на съседите

  • атина-
  • летище-
  • приватизация

Близо 24 милиона пътници е обслужило летището в Атина през 2018 година

Снимка: Shutterstock

Десет инвеститори са подали документация за участие в концесията на 30% от международното летище в Атина, съобщи гръцкият държавен приватизационен фонд. Гръцката държава притежава 55% от съоръжението, а 40% са на базираната в Германия AviAlliance GmbH, собственост на канадския пенсионен фонд PSP Investments. Останалите 5% са на гръцката Copelouzos.

Интерес са заявили ADP Groupe, APG Asset Management, AviAlliance GmbH, летища Vinci, Ferrovial international SE, First State Investments, Global Infrastructure Partners и консорциум от Ardian Infrastructure Fund S.C.A., Sicar и Ardian Infrastructure Fund V B S.C.S. SICAV - RAIF, друг консорциум от KKR-EGIS и консорциум от MEIF 6 Attic Investment, RAFFLES INFRA HOLDING и Chengdong Investment Corporation.

Публично-частно партньорство осигури 20-годишно удължаване за експлоатация на летището до 2046 г. През него минават основно граждани, идващи от Близкия Изток. За миналата година има ръст от 11% на обслужените пътници, чийто брой е достигнал 24 млн. души.

Приватизацията на столичния аеропорт е част от споразумението на южната ни съседка с кредиторите ѝ, с цел привличане на инвестиции и стимулиране растежа на местната икономика.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Цените при съседите остават високи

    Със 6.9% са се повишили цените на жилищата в Гърция през първото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата, сочат данните на Центр ...
    05.06.2020
    2 513
    7
  • Пазарът на имоти при съседите процъфтява

    Темповете на ръст на цените на недвижимите имоти в Гърция са високи. Анализатори прогнозира обаче, че през 2020 г. пазарът постепенно ще се стабилизир ...
    10.01.2020
    3 154
    4