Last news in Fakti

5 Юни, 2020 16:20 2 510 7

Цените при съседите остават високи

  • атина-
  • гърция-
  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване

Жилищата в Гърция поскъпват

Цените при съседите остават високи - 1
Снимка: Shutterstock

Със 6.9% са се повишили цените на жилищата в Гърция през първото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата, сочат данните на Централната банка на Гърция. За сравнение, през цялата 2019 г. ръстът е 7.3%, а за 2018-а – едва 1.8%.

За периода януари-март най-силно поскъпване се регистрира при жилищата ново строителство, построени през последните 5 години – 7.9%. При имотите от вторичния пазар (построени преди повече от 5 години) увеличението е 6.3% на годишна база. За 2019 г. жилищата ново строителство са отчели ръст в цената от 7.7%, а тези от вторичния пазар – 7%. За 2018-а поскъпването е съответно 2% и 1.7%.

В Атина увеличението за първите три месеца на текущата година е 10.6%, а м Солун – 5.5%. В другите по-големи градове цената на квадратен метър жилищна площ отчита среден ръст от 2.9%.

Данните не включват периода на пандемия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 1 Отговор
    Има перспектива вдига се цената. На имот в махалата колко да се вдига?(или там май пада)
  • 2 Ами

    3 2 Отговор
    Е то и в БГ в първото тримесечие на годината цените се вдигнаха, но второто се сурнаха на долу.
  • 3 ха ха

    4 0 Отговор
    само в Бантустан падат... Никой не ще да живее в Африка на Балканите.
    ХА ХА ХА
  • 4 Чоки

    6 2 Отговор
    Статии от този род напоследък се пишат може би за да ни развеселяват. Действително ситуацията на имотния пазар в България е много зле. Прогнозите са за стремително смъкване на продажните цени, които през последните няколко години прекалено много бяха завишени. Очаква се втора серия на срива през 2008 година. Ролите ще се разменят и господари на положението ще стават купувачите.
  • 5 Мамкави

    6 1 Отговор
    Брокери те умират от глАд

    Коментиран от #7

  • 6 Ново

    0 1 Отговор
    У нас цените ще се вдигнат защото заводите работят заплатите се вдигат и банкете дават кредит с нисъкпроцент лихви хората имат много спестени пари и се чудят къдеда ги вложат пък и предлагането е малко спрямо търсинето
  • 7 Агенция

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мамкави":

    Брокирите са добре всички агенции за недвижими имоти търсят брокири и вече процента е4-5%от цената та спокоино морями вода ще има за всички давящийся се