Last news in Fakti

10 Януари, 2020 12:43 3 146 4

Пазарът на имоти при съседите процъфтява

  • атина-
  • гърция-
  • цени-
  • наем-
  • жилища

Поскъпване от 6.5% на жилищата в Гърция

Пазарът на имоти при съседите процъфтява - 1

Темповете на ръст на цените на недвижимите имоти в Гърция са високи. Анализатори прогнозира обаче, че през 2020 г. пазарът постепенно ще се стабилизира в зависимост от икономическите условия. В центъра на Атина средно с 10.7% са поскъпнали жилищата през 2019 г. при средна офертна цена от 1550 EUR/кв.м. Съпоставяйки цените през третото тримесечие на 2019 г. с това на 2018-а поскъпването е 25.3%. Аналогична е ситуацията и в другите райони на Атина. В южните предградия, които са предпочитани от чуждестранните инвеститори, средната офертна цена се е повишила с 4.8% на годишна база, до 2575 EUR.

В северните части на гръцката столица поскъпването е 3.9%, а в западните – 9.7%.

В Солун за година цените на имотите са поскъпнали драстично – 28.3%, като по този начин се превръщат в най-бързо растящия пазар в южната ни съседка.

Наемните нива отчитат лек спад през 2019 г. след дълго време на ръст. През четвъртото тримесечие на миналата година поевтиняването е в рамките на 5.7% на годишна база, до 9.4 EUR/кв.м срещу почти 10 EUR/кв.м през третото тримесечие. Анализатори прогнозират, че тенденцията на спад ще продължи през текущата година или поне до началото на лятото, когато ще се наблюдава ръст на собствениците, които ще отдават имотите си краткосрочно под наем.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гръцки балон

    6 5 Отговор
    Защо не кажете, че балона се спука откъм пристанището в Пирея и заля цяла Гърция, пращайки цените на имотите под нулата. Брокерчета гладин, просо сънувате докато цените падат като скала и няма да се спрат чак до Румъния
  • 2 бек

    6 7 Отговор
    България си остава най-циганската страна на Балканския полуостров и в Европа.
  • 3 Брокерът

    1 0 Отговор
    Прави ми впечетление, че на всяка статия в която пише за високи цени на имотите има някакви хейтъри за който собствениците са алчни, брокерите гладни, а балона ей сега ще се спука. Само, че аз се занимавам с имоти от 27 години и съм ги слещал същите тези за който им беше скъпо и когато цените бяха наполовина. Фактите са, че пазара е стабилен и нашите цени са много ниски на фона на Европа-просто сравнението трябва да се прави коректно. Топ центъра на София или Атина да се сравнява с топ центъра на Париж, а в Париж цените там започват от 15000 евро на квадрат а при нас са 3000.

    Коментиран от #4

  • 4 Купувач

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Брокерът":

    Щом са ниски цените значи има много англичани Германци французи които предпочитат българия пред скъпите имоти в тези страни вдигнете цените с 50% и българия ще цъфне пък може да си прав щом нищо не се предлага значи е изкупино /стократна определя цената а не обратното