Отидете към основна версия

7 162 7

Жилище за 100 EUR на месец

  • германия-
  • жилище-
  • наем-
  • цена

Берлински архитект с иновативна концепция за евтин имот

На разгъната застроена площ от 6.5 кв.м са разположени легло, маса, тоалетна и бокс. Пространството е максимално функционално. Според автора на мини имота Ван Бо Ле-Менцел, наемът му не трябва да надхвърля 100 EUR на месец, като тук са включени разходите за отопление и интернет. Досега подобно предложение в Германия не е имало, споделя брокери. Нещо повече – в големите градове наемните нива продължават да растат, както и цените.

С въпросната концепция Ле-Менцел се стреми да демонстрира, че достъпните жилища са възможни в големите градове. Но, според него, човек просто трябва да включи въображението си. Нещо повече – проектът е екологичен и социален.

Автор на иновацията е университета Tinyhouse в Берлин, основан от Ле-Менцел в сътрудничество с Bauhaus-Archiv/Museum für Gestaltung. Подобно мини жилище може да бъде видяно на ул. Carl-Herz Ufer 9 в берлинския квартал Kreuzberg до 17 март 2020 г. Къщата е обитаема, за да може да се види, че функционира добре. Архитектът е поканил в нея да живее бездомната жена Амелия, с цел да провери удобствата и функционалността на имота. Въпросният модел е на колела, но това не означава, че става дума за мобилна къща. В действителност това ще е голяма сграда с няколко жилища с различна големина. Въпросният модул може да бъде разширен настрани и на височина до максимум 5 етажа.

Обединявайки няколко модула, ще се получи просторен жилищен комплекс със зони за общо ползване, макар че всеки наемател ще има собствена баня и кухня.

Ле-Менцел признава, че с идеята си е нарушил редица стандарти и правила. Отбелязва обаче, че по друг начин подобно достъпно от ценова гледна точка жилище няма как да се получи. Височината на помещенията е 3.6 метра, като при известните стари сгради на Берлин, построени в края на XIX век.

Ле-Менцел има все още шанс да вплете идеята си в реалния живот. Църковната жилищна асоциация вече е проявила интерес към проекта и оглежда места, където да започне строителство. По думите на архитекта, инвеститорът ще получава годишна печалба до 7%.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.

Свързани новини