Отидете към основна версия

1 730 4

Къде имотите поскъпнаха най-много

  • жилища-
  • цени-
  • свят-
  • тенденции

В 28 от 45 града се наблюдава ръст на цените

Снимка: Shutterstock

В 28 от общо 45 изследвани от Global Property Guide градове в света се отчита ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. Имотният бум в световен мащаб е налице, но е значително забавен спрямо предходни периоди. Над половината от световния имотен пазар е демонстрирал по-слаба динамика в периода юли-септември спрямо предходни години. Това говори за световно забавяне на темпа на поскъпване на т.нар. „бетонно злато”.

Основните икономически тенденции няма да доведат до нов бум на пазара на недвижими имоти. По всичко личи, че Северна Америка се намира в края на дълъг икономически подем. Азитско-тихоокеанския регион е по-слаб в резултат на търговската война, а Близкият изток страда от политическо напрежение и обезценяване на петрола. В по-голямата част от Стария континент цените на жилищата растат.

Най-силният пазар през третото тримесечие на текущата година е Пуерто Рико. Там цените са се повишили с 10.59% спрямо същия период на 2018 г. На второ място е Германия с ръст от 9.46%, а на трето – Португалия, където увеличението на квадратен метър жилищна площ е 7.92%. В ТОП 5 влизат още Словакия и Чили, където поскъпването е съответно е 6.67% и 6.5%.

От европейските държави добре се представя Австрия. Във Виена цената е със 6.14% повече през третото тримесечие на тази година спрямо същото на миналата. В Талин се наблюдава ръст от 4.72%, а в Амстердам – 4.41%.

В другия край на класацията е Египет. Там обезценяването на квадратен метър жилищна площ е 9.58%. В Пакистан и Катар понижението е съответно 8.13% и 7.78%, а в Украйна и Хонг Конг – 5.79% и 5.37%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини