Отидете към основна версия

12 189 7

Тук продават къщи за по 1 EUR - Януари 2020

  • италия-
  • таранто-
  • къща

Таранто предлага невероятна историческа атмосфера

Снимка: Shutterstock

Италианското градче с население 3000 души Таранто реши да се възползва от познатата схема за привличане на население – продажба на имот за 1 EUR. Първоначално общинските власти възнамеряват да продадат 5 къщи и при интерес да увеличат бройката им.

Чрез програмата властите искат да привлекат поне още 25 000 души – постоянни жители в историческия град. През XIX в. Техният брой е бил 40 000 души. За съжаление, голямата част от населението напуска града през 1975 г. поради лошото състояние на улиците и сградите. Изнасят се буквално цели семейства. Поради това сградите остават пусти. Друга причина – заводът за производство на стомана Ilva – се явява основен работодател на населението на Таранто. Властите обаче не искат повече градът да се асоциира с това производство и се насочват към подобряване на екологията на региона.

„Възнамеряваме да предприемем мерки, които ще спомогнат за развитието на Стария град. Вече имаме запитвания за покупка на имоти от Ню Йорк, Милано и Рим”, казва общинският съветник Франческа Вигяно в интервю за вестник Il Corriere della Sera.

Разбира се, бъдещият купувач на къща за символичната сума от 1 EUR, е само началото на разходите. Новият собственик ще трябва основно да ремонтира имота, което ще му струва няколко десетки хиляди евро. Отделно ще трябва да платят данъци и такси, които плаща всеки купувач на имот в Италия. Също така купувачът поема ангажимента да живее в къщата. Изискването е свързано с цел да се избяга спекулативния елемент – т.е. покупката на къщата, ремонтирането ѝ и след това продажбата ѝ на по-висока цена.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Свързани новини