Отидете към основна версия

12 228 23

Силен удар по краткосрочните наеми

  • краткосрочно наемане-
  • наем-
  • закон-
  • туризъм-
  • промени-
  • съседи-
  • съгласие-
  • booking-
  • airbnb

Трябва да имате съгласие на половината от съседите, ако искате да печелите от краткосрочен наем на жилището си

Снимка: Shutterstock

В редица големи западни градове, които привличат милиони туристи годишно, бяха въведени редица рестрикции относно отдаването на жилища на краткосрочен принцип. Основният довод е създаването на дефицит на апартаменти за дългосрочно отдаване под наем. България, респективно София е далеч от този проблем, тъй като колкото и да се увеличава туристическият поток, най-голяма печалба имат тези собственици, чийто апартаменти са в центъра на града и в близост до него, а там имотите при дългосрочното отдаване под наем са високи и наемателите се ориентират към съседни, по-достъпни ценово райони на столицата. По отношение на рестрикциите, обаче се опитваме да догоним западните държави. Доказателство за това е предвидената в Закона за туризма поправка, която гласи, че ако желаете да отдавате имота си под наем на краткосрочен принцип чрез платформи като AirBnb и Booking, е необходимо съгласието на поне 50% от съседите. Решението е гласувано на второ четене на заседание на икономическата комисия в парламента.

В случай на нарушаване на закона глобите варират от 500 до 5000 лв. за физически лица и до 10 000 лв. за юридически. При повторно нарушение максималната финансова санкция достига 15 000 лв.

Всяка промяна, в който и да е закон е съпътствана с мотиви. В случая обаче такива липсват. Наскоро министърът на туризма обяви, че в резултат на решение на съда в Люксембург, текстовете регулиращи краткосрочното отдаване под наем ще бъдат актуализирани. Във въпросното решение от 19 декември 2019 г. пише, че AirBnb е „услуга на информационното общество и като такава не подлежи на лицензионните режими за имоти в ЕС”.

Важно е да се отбележи, че поправката касае само наемите за краткосрочно отдаване под наем, а не за дългосрочно. Изискването не важи и за имотите, които са с категория апартхотели или туристически селища.

По време на обсъждането на въпросната промяна в Закона за туризма от икономическата комисия част от депутатите са изразили съмнение собствениците на апартаменти, които искат да ги отдават краткосрочно да успея да съберат подписи от половината съседи в етажната собственост.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.

Свързани новини