Отидете към основна версия

4 643 39

Кои приватизационни имотни сделки ще разследва ДАНС

  • пловдив-
  • проверки-
  • приватизационни сделки-
  • имоти

Едни от най-апетитните са в Пловдив

Точно преди 24 години хиляди български държавни предприятия са във фалит. Световната банка и Международния валутен фонд искат те да бъдат затворени. В случаи, че това беше станало без работа щяха да останат близо 500 000 души. Тогавашното правителство, ръководено от Иван Костов, решава да ги обяви за продажба. През следващото десетилетие в цяла България са раздържавени 10 000 предприятия. Сред най-апетитните са тези с имоти. Ето и най-големите от тях в Пловдив:

Хотели

Още през 90-те години бяха приватизирани големите хотели на Пловдив – Тримонциум, Санкт Петербург, Новотел Пловдив, Марица. Тримоциум и Новотела няколко пъти смениха собствениците си както и веригите, от които са част. Санкт Петербург продължава да е собственост на бизнесмена Георги Гергов, а Марица – на фамилията Арабаджиеви, които в момента се разследват за укриване на данъци и пране на пари.

Пловдивски панаир

Емблемата на Пловдив – Международния панаир повече от 15 години е собственост на бизнесмена Георги Гергов, пише Trafficnews. През 2006 г. Общинският съвет в Пловдив учредява смесеното дружество „Пълдин туринвест“ заедно с Гергов. Тогава в „Пълдин туринвест“ влизат 22 общински имота, сред които знакови къщи в Стария град, с обща площ близо 400 декара и на стойност почти 43 млн. лева. Първоначално е утвърдено съотношение на акциите в „Пълдин туринвест“ - 75% за общината и 25% за Георги Гергов, но още през 2007 г. нещата се обръщат на 180 градуса след масираното увеличение на капитала от страна на съдружника. По-късно "Пълдин туринвест" купува малко над 50% от Панаира. В момента община Пловдив притежава 23,89% в „Пълдин туринвест“ и на практика няма думата за делата на „Международен панаир Пловдив“ АД.

През годините са правени многократни опити за ревизия на сделката. Последният опит за проверка бе през 2017 година по сигнал на депутата от ГЕРБ и бивш кмет на града Спас Гърневски. Тогава Окръжната прокуратура - Пловдив е отказа да образува проверка за приватизацията на дялове от Международния панаир - Пловдив от дружеството "Пълдин туринвест". Мотивът на прокурорката Албена Георгиева е, че проверки в "Пълдин Туринвест" - съвместното дружество между общината и Гергов и начина на придобиване на дялове от Панаира, е имало и през 2010-2011 година и те не са открили данни за закононарушения.

Цигарена фабрика Пловдив- Булгартабак

На 16 юли 2008 г. бяха продадени мажоритарният пакет (78.18% или 843 682 акции), а също и част от миноритарния пакет на Цигарена фабрика Пловдив АД. Постигнатата цена е 30.852 млн. лв., а купувач е неизвестната Сигма Консултинг ООД. Тя е собственост на две физически лица - Николай Янев и Станислав Захариев, близки до собствениците на Винпром Пещера.

Пловдивската фабрика бе продадена без лиценза за производство на цигари с марките на Булгартабак. Другото ценно в активите ѝ са имотите ѝ в централната част на Пловдив.

Сред кандидатите за активите на дружеството са също пловдивските бизнесмени Ветко Арабаджиев чрез инвестиционния си посредник Корпоративна търговска банка и Георги Гергов чрез Уникредит Булбанк.

Днес наследник на Цигарената фабрика е компанията „Кингс Табако” . Колкото до атрактивните имоти в Тютюневия град цената им многократно надхвърля стойността на приватизационната сделка.

Бирена фабрика

„Каменица“ е най-старата българска пивоварна. Създадена е през 1881 година от швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер. През 2015 година „Каменица” прекрати производството си в Пловдив и го изтегли в пивоварната в Хасково. С това бе сложен край на цяла епоха на производството на бира под тепетата. Собствениците продадоха атрактивния терен от 30 декара в центъра на града, като новите собственици са фирмите „Ес Ай Девелопмънт” , собственост на Георги Тотев – брат на бившия кмет на града Иван Тотев и строителната компания „Сиенит Холдинг”. Там в момента се строи луксозен жилищен комплекс и офис сгради, а ресторант с малка пивоварна напомня за старата слава на Пловдив и предизвиква носталгия у по-възрастните пловдивчани.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини