Отидете към основна версия

14 Април, 2020 12:56, обновена 14 Април, 2020 12:56 5 772 5

Доходност от 8%-9% при тези имоти

  • дубай-
  • оае-
  • жилища-
  • наем-
  • студенти

Дефицит на студентски жилища в Дубай

Снимка: Shutterstock

В период, в който пазарът на недвижими имоти претърпява спад и се сблъсква със свръхпредлагане, студентските жилища имат потенциал за развитие. В Дубай се наблюдава съществен недостиг на имоти за студенти. В края на 2019 г. по данни на консултантската компания CBRE, в 20 проекта е имало едва 5200 места за студенти, при обучаващи се за година 53 200 души. При това едва 34% от тях са граждани на Обединените арабски емирства, а останалите 66% са чужденци.

Зонирането на парцели предназначени за строителството на студентски жилища, за разлика от тези предвидени за изграждане на обекти със смесено предназначение, не само понижава риска, но и позволява въвеждането на определени корекции, които ускоряват възвръщането на инвестицията. В случая със студентските имоти, например са необходими по-малко паркоместа и по този начин местата отредени за коли в случая могат да бъдат използвани за други цели.

Жилищата предназначени за студенти генерират по-висока доходност за инвеститорите. На по-зрелите световни пазари, като например Великобритания, доходността при студентските апартаменти е максимум 5%-6%, което е съпоставимо с тази при останалите жилища. В ОАЕ доходността е 8%-9% на годишна база.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини