Отидете към основна версия

3 171 17

Нотариалната дейност се нормализира от 13 май

  • нотариуси-
  • дейност-
  • извънредно положение-
  • чси

Извънредното положение няма да бъде удължено

Снимка: Shutterstock

От 13 май 2020 г. нотариусите възобновяват дейността си в пълен обем. Това стана ясно след днешното извънредно заседание на правителството. На него беше взето решение извънредното положение в България, което беше въведено на 13 март, да бъде прекратено на 13 май 2020 г.

Преминава се към поетапно възстановяване към нормалния социално-икономически живот. В тази графа влиза и пълното възстановяване на дейността на нотариусите. По време на извънредното положение един нотариус имаше право да изповядва по две сделки с недвижими имоти на ден. Страните по сделката трябваше да попълват две декларации – едната, че са в добро здравословно състояние и втората причината поради, която се налага неотложно изповядване на сделката.

Остават част от ограниченията, въведени по време на извънредното положение, касаещи частните съдебни изпълнители (ЧСИ). Те няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки във връзка със събирането на задължения. Камарата на ЧСИ предложи механизъм за доброволно изпълнение на т.нар. „малки задължения”, но за да не се конфронтират тези мерки със забраната за изпълнение те не получиха подкрепа дори на експертно ниво.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Само по две имотни сделки на ден

    Несъмнено въвеждането на извънредно положение се отрази негативно и върху сегмента на покупко-продажба на недвижими имоти. Само по две изповядвания на ...
    24.03.2020
    4 878
    6