Last news in Fakti

4 Май, 2020 19:37 3 165 17

Нотариалната дейност се нормализира от 13 май

  • нотариуси-
  • дейност-
  • извънредно положение-
  • чси

Извънредното положение няма да бъде удължено

Нотариалната дейност се нормализира от 13 май - 1
Снимка: Shutterstock

От 13 май 2020 г. нотариусите възобновяват дейността си в пълен обем. Това стана ясно след днешното извънредно заседание на правителството. На него беше взето решение извънредното положение в България, което беше въведено на 13 март, да бъде прекратено на 13 май 2020 г.

Преминава се към поетапно възстановяване към нормалния социално-икономически живот. В тази графа влиза и пълното възстановяване на дейността на нотариусите. По време на извънредното положение един нотариус имаше право да изповядва по две сделки с недвижими имоти на ден. Страните по сделката трябваше да попълват две декларации – едната, че са в добро здравословно състояние и втората причината поради, която се налага неотложно изповядване на сделката.

Остават част от ограниченията, въведени по време на извънредното положение, касаещи частните съдебни изпълнители (ЧСИ). Те няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки във връзка със събирането на задължения. Камарата на ЧСИ предложи механизъм за доброволно изпълнение на т.нар. „малки задължения”, но за да не се конфронтират тези мерки със забраната за изпълнение те не получиха подкрепа дори на експертно ниво.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лъжа и измама

    7 7 Отговор
    въобще трябва да пратят в затвора цялата нотариална мафия, която ведно с алчните банки, брокери, строители надуха страшен имотен балон, който обаче се спука яко сега и ще има безплатни апартаменти в иделен център за всички на корем!
  • 2 срив

    3 2 Отговор
    просто е - на 13ти Май почват да бачкат нотариусите и продажбите тръгват. Значи много продажби ще натискат цените яко надолу, защото ще се продава и цените колкото повече падат, толкова повече продажби ще има. Този процес се самоподхранва докато цените стигнат до под нулата както петрола стана. Ясно е като бял ден каква е играта просто.
  • 3 панел от 60те

    4 3 Отговор
    ще се продава, но само панел. Цялото ново строителство е напълно компрометирано, особено в София е много зле строено, с евтини китайски материали, може и с Коронавирус да има. Съветското панелко строителство ще се котира оттук нататък и цените му само ще се качват, то остарява красиво - като катедрала!
  • 4 гост

    1 4 Отговор
    Не зхаех, че нотариусите са работили в авариен режим, това би обяснило спада на сключените сделки през извънредното положение. Може би сега ще има пак покачване след това законово задържане

    Коментиран от #10

  • 5 Боли ме

    8 7 Отговор
    Много Ви се иска да паднат цените, но няма!

    Коментиран от #6, #9

  • 6 брокерче

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Боли ме":

    много си гладен знам, но няма повече сделка да видиш, отиваш директно на борсата за 375 лв. и това ще е. Цените ще паднат като пада голям камък и ще се спрат като изровят дъното на Черно море. И много ще ми е кеф, така ви се пада, брокерчета. като станат по 1 лв. квадрата ще си купя един хубав мезонет в Изток на висок етаж с гледка и ще си свиркам

    Коментиран от #7

  • 7 Трол

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "брокерче":

    Да, точно тогава ще си купиш...
  • 8 Haha

    4 1 Отговор
    Ако квадрата стане 1 лев по-добре си купи калашник
  • 9 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Боли ме":

    Много ти се ще да намериш балък да ти даде пари за коптор. Ама няма.
  • 10 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Нали вчерашната статия отчете покачване на сделките? Май не ви слуша главата.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    само не ми кради ника, защото имам двойна доза коронавирус, прясно доставен от Ухан за теб

    Коментиран от #14

  • 12 Поко57

    3 1 Отговор
    Нищо не може да спаси брокерите вече.
    Да си брокер на практика не е професионална квалификация и дори да редят стоки в кауфланд не стават.

    Коментиран от #13

  • 13 гн 3 процента

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Поко57":

    аз съм брокер и мога да кажа на всички завистници, че макар и да има спад, той се ограничи последните две седмици имам една завършена продажба и вчера капаро дадено за още един апартамент. Другата седмица всички като заработят нормалко ще се увеличат и запитванията, вече се вижда това, телефоните звънят повече отпреди месец

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Моят ник е изписан различно от твоят. Не внимаваш и ще ти пиша двойка.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1223412541254

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "гн 3 процента":

    Това не им пречи да ти пишат тук. И да те псуват зад гърба ти нали. Знаеш ли аз преди работех в фирма за събиране на задължения. Частна фира с частни съдия изпълнители. Направо кожите им сваляхме. Предполагам че е голям грах това. Но и преди нас някои като теб добре ги беше подредил. Някои точно като теб. Пожелавам ти успех миличка. Все пак този свят дето живеем в него се движи от глупаците. Дано само да не сме на тяхно място. Или пък наистина да наказват след като пукнем. Сладък е медеца но никога не е безплатен. Запомни го това.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.