Отидете към основна версия

14 224 56

По-ниски цени за по-бърза продажба

  • imot.bg-
  • жилища-
  • люба атанасова-
  • имотека-
  • софия

До 10% отстъпка при преговори

Снимка: М. Богданова ©

Цените на жилищата през последните два месеца в София отчетоха спад с около 2%. В някои квартали се наблюдава и по-силен спад. В действителност, независимо от извънредното положение, довело до затруднено реализиране на сделки, покупко-продажби се осъществяват. Как обаче се промени пазара, участниците на него и най-вече цените. Отговори на тези въпроси дава в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Люба Атанасова, изпълнителен директор на „Имотека”.

На какво се дължи спадът в цените на жилищата?

Продавачите, които искат да реализират имотите си, трябва да са проактивни, за да привлекат интереса на купувачите. Първият етап в този процес е корекция в офертните цени, която често е налице след консултация със специалисти. Това важи особено за имотите пуснати на пазара непосредствено преди обявяването на извънредното положение. При новите обяви също се забелязва промяна в офертните цени с цел по-бърза продажба. Данните ни от реално сключени сделки показват, че отстъпките от първоначалната цена достигат 5-10%. По-настоятелните купувачи се опитват да договорят и по-сериозно сваляне на първоначалната цена, но подобни сделки са трудно осъществими.

Кои видове жилища успяха да задържат цените си през тези два месеца и на какво се дължи това?

Местоположението и състоянието на имота остават водещи фактори за определянето на цената. В атрактивните локации с ограничено предлагане не се забелязва съществена промяна по този показател. Новопоявилите се оферти там обикновено се реализират бързо без коментар в цената.

В кои райони ще се наблюдава по-трудно реализиране на сделки през следващите месеци и защо? В райони като Докторски паметник, Иван Вазов и Изток предлагането е малко. След началото на пандемията някои от собствениците оттеглиха офертите си и в тези квартали предлагането намаля още, което определено ще затормози покупко-продажбите.

Предлагането в тези райони винаги е било по-ограничено, в сравнение със запитванията на купувачите. Реализирането на сделките обаче до голяма степен зависи от сговорчивостта на продавачите. Собствениците, които не са склонни да преразгледат офертите си, трудно биха могли да реализират продажби в краткосрочен план.

Какви са вашите наблюдения относно поведението на клиентите през тези два месеца на извънредно положение? Как се промениха техните изисквания?

Клиентите не са готови да купуват на всяка цена, но се интересуват от предлагането на пазара, за да сключат най-добрата сделка. Следят наличните оферти, провеждат виртуални огледи и когато открият подходящото жилище за себе си, предприемат стъпки по покупка. Активни в момента са купувачите, които търсят имот за живеене. Те са и по-настойчивата страна в преговорите за цената на сделката.

Как се промени начина на плащане през тези два месеца при покупка на имот?

Не се наблюдава съществена разлика при финансирането на сделките. Към момента няма задържане или затрудняване на кредитирането. Изискванията на банките към кредитополучателите са високи, каквито бяха и през 2019 г. Има, разбира се, и клиенти, които разполагат със свободен финансов ресурс и избират да го вложат в недвижимо имущество.

Кои са факторите, които ще определят пазара на жилища до есента?

Пазарът на имоти е пряко свързан с икономиката на страната и развитието на отделните отрасли. На глобално ниво разпространението на COVID-19 засегна сериозно цели индустрии и все още е рано да анализираме последиците от пандемията. През летните месеци ще следим възстановяването на икономическия живот у нас, както и поведението на банките спрямо ипотечното кредитиране.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.

Свързани новини