Last news in Fakti

19 Април, 2021 12:05 48 699 57

Тук жилищата се продават буквално за дни

  • имотека-
  • жилища-
  • център-
  • цени-
  • търсене-
  • предлагане-
  • продажби

Кой, на кого и за колко продава имотите си в центъра на София

Тук жилищата се продават буквално за дни - 1
Снимка: М. Богданова ©

Статистиката показва, че жилищата в централната градска част на София са близо 30 000 броя. От тях се продават едва 150, което представлява 0.5%, а едва 20% се обявяват за продажба за пръв път след построяването им.

„Малкият брой оферти в района се реализира изключително бързо, често в рамките на дни. Няколко са факторите за ограничения брой продавачи. Собствениците на имоти в центъра рядко се решават на продажба. Независимо от моментното си състояние, тези жилища са с изключително високо качество и цената им в дългосрочен план може единствено да расте. Същевременно, много от имотите в центъра са „тъмни прозорци”. Те принадлежат на пасивни собственици, обичайно няколко наследници, документацията по собствеността не е уредена, липсва и консенсус за бъдещето на имота, което прави невъзможно излизането му на пазара“, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на „Имотека“.

Активност и профил на клиента

С около 10% расте активността на жилищния пазар, като и купувачите, и продавачите се увеличават с около 11-12% на годишна база. По-голям брой сделки, както и повече купувачи, се отчитат и във Варна и Пловдив. „Расте влиянието на най-младите купувачи. Устойчива е тенденцията, характерна за народопсихологията ни - при определен обем налични спестени средства и сигурни доходи, хората да купят собствен имот“, казва още Атанасова.

Позиционирането на младите хора като активни клиенти предполага и промени в начина на избор на имот, посочват от компанията. За това спомагат и новите реалности, които пандемията донесе.

„Сделки се сключват след все по-малко на брой огледи. Хората проучват имотите предварително и от разстояние, а ние като консултанти ги насърчаваме да го правят, предоставяйки им необходимите дигитални инструменти и възможно най-изчерпателната информация онлайн. Това дава възможност на страните да се запознаят с параметрите на потенциалната сделка дистанционно. А когато стигнем до физическа среща, клиентите са на много по-напреднал етап в процеса по вземане на решение и посещават имота предимно, за да затвърдят това решение”, обяснява Атанасова.

Цени

Около 5-6% - такова е повишението на цените на годишна база при сделките на Имотека. Тристайните апартаменти продължават да са най-търсени – 37% от сделките, следвани от двустайните, които представляват 34% от всички покупки. Леко расте интересът към многостайните жилища, за които са сключени 8% от сделките в периода януари-март 2021.

Ипотеки и отстъпки

Ипотечното кредитиране продължава да е ключова предпоставка за растящата активност на пазара. Малко под половината от сделките се сключват с пари в брой. Повечето ипотеки за периода януари-март 2021 покриват съществен дял от стойността на сделката. Над 20 на сто от заемите представляват около 80% от цената на имота. Около 15 на сто от тях пък покриват между 50% и 80% от крайната стойност на сделката.

„Висок процент външно финансиране наблюдаваме при потребители, които предпочитат да запазят спестяванията си в условията на всеобща несигурност. Друга група имат малък процент от необходимата сума в брой, но предпочитат да пристъпят към такава сделка заради ниските лихви по ипотечните кредити ведно с очакване за растяща инфлация“, допълва Атанасова.

Отстъпките не са фактор на пазара и през това тримесечие. Над 55% от сделките се сключват без коментар по офертната цена, при около 10% компромисът е в рамките на 1000 евро, а при още 20% - до 5000 евро от първоначално обявената стойност. „Въпреки очакванията за натиск върху продавачите, двете страни продължават успешно да срещат очакванията си при растящи ценови показатели. Продавачите не са склонни на големи компромиси, но и купувачите не са настоятелни за такива”, казва Атанасова.

Мотиви за покупка и продажба

Най-честият мотив за покупка остава необходимостта от собствен дом, като инвестиционно настроените купувачи за тримесечието са около 16% от всички. При продажбите се наблюдава първи ръст на хората, които имат необходимост от свежи пари. Увеличение има и при клиентите, които продават, за да купят друг имот. Спад бележат хората, които излизат от инвестиция – от 56% през първо тримесечие на 2020 до 44% за същия период на настоящата година. Тенденцията е трайна заради все по-ниските лихви по депозитите и ограничените възможности за инвестиция.

Пазарът на къщи

Интересът към къщи остава факт и в началото на 2021 година. Но докато в София той е повече под формата на голям брой запитвания, то в Пловдив покупките на къщи формират над 20% от пазара. Активното търсене е фокусирано в селата около Града на тепетата и бе първоначално подкрепено от пандемията. Първата група купувачи е на местни хора, които търсят опция за екологичен живот близо до града. Друга група клиенти са българи от чужбина със спестени пари. Купувачи на този пазар са и софиянци, които търсят опция за живот извън столицата и се ориентират към пловдивските села, тъй като са с лесен достъп, а предложенията са немалко и на атрактивни цени. Във Варна пазарът на къщи представлява 6% от общия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    166 15 Отговор
    Категоризацията в България за жилища е крайно сбъркана. Как на тристаен апартамент 60м2 може да казвате 2 спални, хол и кухня, това навсякъде по света е двустайно. Стайно значи, колко спални има? Вие по холовете ли спите, или може би по терасите?

    Коментиран от #8, #9

  • 3 бл.134 в Зап. парк

    11 5 Отговор
    Е бре -Де бре .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БИКОВ

    162 14 Отговор
    Поредната лъжа, никой не купува скъпите им имоти и лъжат ли лъжат!
  • 6 Гост

    162 10 Отговор
    Поредната платена брокерска манипулация!
  • 7 Пенсия

    106 6 Отговор
    Над 1000 са обявените продажби в центъра на София, докато търсенето тук е около 400. При това много от обявените цени вървят надолу, въпреки увеличението на спестяванията на населението.
  • 8 дам

    48 16 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    На кухните в България им викат всекидневна с бокс
    А дали му викат двустаен или тристаен е все тая, ако цената е една и съща.
    квадратен метър 2 хиляди евро в центъра на София.
    Който иска евтинко, може за по 500 евро на 25 км от центъра на София в Перник.

    Коментиран от #10, #39

  • 9 BigBulgarianBoss

    20 32 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ей гл.упчо на все къде броят и хола за стая само кухнята не

    Коментиран от #11, #32

  • 10 Явно

    8 19 Отговор

    До коментар #8 от "дам":

    Имотите в центъра на софия свършиха нова обява от 1-2 год няма има само ново обевяване пак от 1 /къщата е като виното с годините цената се вдига
  • 11 честен ционист

    49 5 Отговор

    До коментар #9 от "BigBulgarianBoss":

    Не броят кухнята за стая само жащото 90% са по терсите. Не ги ли е срам тия брокери да представят 60м2 за тристайно жилище? Навсякъде по света се броят спалните, затова се казва и tree bedroom flat, а не както трябва да е правилно гарсониера спалня, хол и преградена с терасата втора спалня..
  • 12 Софиянчето

    15 16 Отговор
    Зависи къде в центара,дали сградата е паметник на културата и др.,цената може да мине и 3х. евро за кв.м

    Коментиран от #13

  • 13 болни хора

    57 8 Отговор

    До коментар #12 от "Софиянчето":

    Психодиспансери трябват си трябват, а не паметници на културата. За 3000м2 ще си купя хасиенда на Малдивите.
  • 14 Софиянчето

    13 30 Отговор
    Нищо не можеж да си купиш мизернико,с тия 2леа у жобА
  • 15 Гост

    185 8 Отговор
    Живея в собствен апартамент в баш центъра- една от преките на Витошка. Няма такава мизерия, дори и в Люлин и Младост. Първо е шумно и мръсно, второ сградите са надраскани с графити, съседите са пълни олигофрени. Фасадата се рони, покрива тече, стълбището не е боядивано откакто е построена кооперация. Няма къде да се паркира. Плащаш 2500 евро квадрата, а до теб има airbnb за 10 евро леглото за нощувки- негри, араби и всякакви други маймуни се източиха по стълбите на входа. От другата ти страна бабичка на издихание, а под теб студенти, които живеят в 100 квадрата за 600 лева наем, понеже апартамента е тотал щета. И за капак по 40 минути въртиш с колата за да намериш място не до блока, а изобщо в рамките на подзоната, в която живееш в неравна битка с всевъзможни селяни дошли да пият "кафенци на Витошкъ" И това ми било търсена и луксозна локация... Нямам търпение да се изнеса от тази мизерна клоака... Хубавото е поне, че лесно и бързо ще продам този скапан апартамент като гледам колко балами се кефят на мухлясълия център.

    Коментиран от #16, #18, #38

  • 16 Някой

    34 30 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Навсякъде по света в центъра е НАЙ скъпо и ще е така. Това че тука е кочина си е наш проблем. В центъра кой сторил строил това е.

    Коментиран от #20

  • 17 Брокер

    18 30 Отговор
    Изчакайте още 15 - 20г. ,тогава жилищата ще са без пари,ще ги подаряват,продължавайте да чакате

    Коментиран от #22

  • 18 Кореняк

    25 7 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Продайте като не ви харесва и се преместете.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 No Exit

    36 4 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Грешиш. Ела при мен в Кралството и ще видиш къде е по-скъпо.Но си прав че в БГ където е пипнал българинът всичко е сбъркано.
  • 21 Гост

    36 12 Отговор
    А в това Кралство какъв си?Мияч на чинии,бачкатор по строежите или какъв?Бил съм там командировка 3м. и знам как презират и мразят чужденците.

    Коментиран от #23

  • 22 No Exit

    35 8 Отговор

    До коментар #17 от "Брокер":

    Чikiджiя си ти, не си никакъв брокер. Като чуя български брокер, или български бизнесмен, ми се размеква г&мнот0. МнооЯсно че когато цените се качват никой не продава. Следи внимателно оттук нататък какво ще стане обаче. Май още си бил в детската градина на село преди десет години. Тогава точно в “хубавия” център цените се сгромолясаха наполовина от нивата 2008, и една от причините за това беше свръхпредлагането на имоти в центъра които стояха с месеци без нито един оглед. Тогава българските брокери като теб дойдоха в Кралството при мен да ми чистят тоалетната за £4 на час.

    Коментиран от #41

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 No Exit

    28 2 Отговор
    Ти не си длъжен да ми вярваш, затова ще ти спестя всяка лична информация. Но ви видях цирка когато ми се изсипахте вие новите “европейци” с викове, с дюдюкания, с кукубенд (изтриха ме когато написах името на нов български политик) да си потънеш в земята от срам хехехе
  • 25 ЧАСТНО ЛИЦЕ

    47 5 Отговор
    ГЛАДЕН БРОКЕР АПАРТАМЕНТИ ПРОДАВА АМА НА СЪН.СОБСВЕНИЦИ НЕ СИ ПРОДАВАЙТЕ ИМОТИТЕ ЧРЕЗ ИМОТНАТА МАФИЯ.ИМА АДВОКАТИ.
  • 26 Гост

    26 15 Отговор
    Там в Кралството винаги си оставаш стрейнджа,непознат,чужденец.Жалък смешник.

    Коментиран от #29

  • 27 Русняк

    21 6 Отговор
    Не ви знам какви жилища продавате за няколко дни, другари брокери, но в Москва център 141 кв.м строено в 2017 г се продава за 35 милиона рубли, а 42 кв,м. за 12 милиона рубли....е, ко праим тогава.. нерде Москва нерде София, май послъгвате в цените, а
  • 28 СОФИЯНЕЦ

    57 4 Отговор
    ЛЪЖАТ.АПАРТАМЕНТИ В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР СТОЯТ С МЕСЕЦИ НЕПРОДАДЕНИ.НЕ МОГА ДА СИ ПРОДАМ АПАРТАМЕНТА В ИДАЛНИЯ ЦЕНТЪР ВЕЧЕ ТРЕТА ГОДИНА С БРОКЕРИ И БЕЗ БРОКЕРИ.
  • 29 No Exit

    25 10 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Не завиждай! Щом са те пратили тук в командировка значи поназнайваш английски, така че ще разбереш това: Envy is the bond between the hopeful and the damned. България е пълна с негативизъм, отрицателните емоции премахват мозъчните гънки с едно движение. Затова България е такава клоака, от центъра на София до родното ти село

    Коментиран от #54

  • 30 tato

    27 6 Отговор
    Тази година ще вдигнат данък сгради и ще започне голямата разпродажба ама няма да има на кой
  • 31 ШОПА

    27 9 Отговор
    ЦЯЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА Е ЕДНА КЛОАКА НАЧЕЛО С ГРАДЪТ КЛОАКА– ЛОНДОН.ОТ СОФИЯТА ПО–УБАВО НЕМА.ДОБРЕ ДОШЛИ БРАТЯ СЕЛЯНИ ОТ ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ В СОФИЯ И КУПУВАЙТЕ КУПУВАЙТЕ АПАРТАМЕНТИ А АЗ ЩЕ СИ ПИЯ РАКИЯТА В ДРАГАЛЕВЦИ И ЩЕ ВИКАМ– АМАН ОТ ЛУДИ ХОРА !
  • 32 Няма

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "BigBulgarianBoss":

    такова нещо! One bedroom apartment означава, спалня, хол, кухня и баня и тоалетна. Two bedroom apt. означава 2 спални хол, кухня и банята с кенефа. И т.н. Само в кенефа всичко е объркано, както и всичко останало.
  • 33 ПРОРОК ИЛИЯ

    30 7 Отговор
    БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ И НЕ ПРОДАВАЙТЕ – ИКОНОМИЧЕСКИЯТ АПОКАЛИПСИС НАБЛИЖАВА !
  • 34 Omega

    25 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !
  • 35 Минка

    12 4 Отговор
    Когато лъжеш,лъжи умерено,когато крадеш,кради с мярка,Закон на ГРОБ от днес....!Чака ви здраво до стената и малко над водата!
  • 36 Асан

    10 3 Отговор
    бАщицей, има нема 20 лазарника и ние с чаветата и айшето ше са нансаме тама като социално слаби и нема да плащаме ни ток ни вОда, а ти бАщице ша ни раниш оти ние ша сме мнозинство и сите НПО-та са зад назе. Ич ми нее сега колко им е цената "врете е наше" каза го нашио човек още преди 30 годин и е прав.
  • 37 В е л и к и я

    11 11 Отговор
    Ка па американците не сринаа до основи през 44-та това гето по центъра ....!
  • 38 Петър

    38 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Мръсно и претъпкано е ,защото София стана град-държава - всички с.еляндури се изсипаха и дойдоха с "изтънчените" си нрави ( има и свестни хора, но главно дойдоха тези,които са неспособни да се реализират там,откъдето са). После било мръсно,шумно. Така е. Преди 30 години София беше поне наполовина и беше много по-спокойно място . Не виня никого,но на когото не му харесва,да си се връща,не да псува града,който реално му осигурява прехрана.
  • 39 Да ти кажа

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "дам":

    И в Перник вече хич не е евтино- гонят софийските цени.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Кралю

    4 8 Отговор

    До коментар #22 от "No Exit":

    4 £ на час не е била Мин.ставка дори и преди 20 години , когато аз бях там 2001, а Ганя не беше чувал за паунд/лира/
  • 42 Сийка

    20 2 Отговор
    Имам апартамент с голяма ,отделна кухня. Много се чудя защо няма масови демонстрации срещу мошениците строители, масово предлагащи " дневна с кухненски бокс", това в превод означава " хол с чешма!". За подземните паркоместа и липсата на мазета ,не искам и да говоря....
  • 43 Къща

    24 2 Отговор
    Следя пазара на имоти в София и чужбина повече от 15 години.
    В момента нова (най-често редова) къща в "затворен комплекс" в София се продава за 300-400 хил евро. Съвсем прилична къща в Чикаго, САЩ, в квартал, където живеят бели, се предлага за $300 хил. Говоря не за единични обяви, а за средна цена.
    Всеки сам да си прави изводите.
  • 44 Имотите

    17 1 Отговор
    Следях внимателно цените на имотите 2005-2007-ма. Към средата на 2007-ма изчислих, че с темповете, с които нарастваха цените тогава, би трябвало към 2010-та цените в София да стигнат тези в Париж и Лондон. Казах си - това е пълен абсурд, няма как да стане никога! Вместо да купя, предпочетох да си плащам наем (300 евро) за доста прилично жилище. Плащах наем до 2012-та, когато си купих жилище на половин цена от тази, която бяха стигнали в пика си.
  • 45 България

    27 0 Отговор
    Пътувал съм доста по чужбина и като сравня нашата клоака с развитите държави и като гледам динамиката на цените - отново сме стигнали точка, в която цените са доста далеч от реалността. С нива от 3000 евро/м2 се опитваме да стигнем Виена и Барселона, но който е ходил на тези места, знае че София е доста далеч от тези локации. И между другото - да, в София няма, няма и да има замъците и историята на Виена, до София няма, няма и да има морето на Барселона, но София си има своите дадености - прекрасна планина и уникални минерални води! Само че мизерията и алчността направиха така, че вече 10 години не могат да се разберат да оправят лифтовете, а с минералните води е тъжна история - софиянци вместо да ползват това, което тече под краката им - налага се да пътуват до Велинград и други спа курорти. Именно поради "чипа" на сънародниците ни, по тези земи още дълго ще властва корупция и затова цените на м2 няма да стигнат нито тези в Барселона, нито тези във Виена. А пък опитите да ги доближим само биха се сгромолясали много ефектно.

    Коментиран от #50

  • 46 Omega

    6 5 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !
  • 47 Един

    9 2 Отговор
    Истината е тази че тези на които са петдесетте милиарда в банките отдавна са си купили по няколко жилища и повече не им трябват Е това българските строители и брокери не могат да го разберат и това ще ги фалира
  • 48 Пенсионер

    7 6 Отговор
    Младите ги мързи да работят селска работа и бягат в големият град.Затова големите градове се пукат пошевовете,а малките градове и села обезлюдяват.Затова и цените в София,Пловдив,Варна,ще вървят нагоре
  • 49 До 1 и до 32

    9 0 Отговор
    Някога и в България критериите са били такива, холът не се е броял за стая. Може би заради това, че в по-старите апартаменти, особено тези построени преди 9 септември, холът е бил преходен.
    По някое време обаче - в годините на социализма, е взето решение да се брои за отделна стая всяко помещение с прозорец, освен кухнята, банята, тоалетната и килера. Дори преходните холове, ако имат свой прозорец, вече са били считани за стаи.
    В наше време пък, ако кухнята има отделено с бар-плот ъгълче за готвене, в което е и мивката, тази кухня също се брои за стая. И какво се получава? Онези някогашни малко по-обширни панелни гарсониери, в които кухнята представляваше малка трапезария плюс бокс, сега се предлагат като двустайни апартаменти!
  • 50 АВРЕЕЦ

    8 2 Отговор

    До коментар #45 от "България":

    Много точно,.. надути цени, занижено качество и доста реклама, даааа, ама няма вече балами, те отидоха в чужбина.По разните столици се предлагат жилища и то по-хубави/ купи си там ще каже някой /,ами наши сънародници именно това правят, нали
  • 51 Хасан

    9 2 Отговор
    В чужбина се бачка яко,защо и ти не отидеш в чужбина да си бял роб,а седиш в БГ
  • 52 аманотизмамници

    8 1 Отговор
    цял свят се тресе от рецесия, а някакви льольовци надуват фанфаритъе че видиш ли поскъпвали имотите - дори клинично освидетелстван не би купил пейка, камо ли жилище по време на рецесия. но нали тука всички са многознайковци и самодоволни авторитети по всякакви науки и умения, особено по тези, които не са практикували няколко поколения насам - от превземането на българия от чужда армия преди 75години, и всякакво предприемачество е било провождано в концлагерите закратко до измирането на ппредприемчивите, каквито и колкото да са били те. а сега новоизлюпените експерти помпят цените запред неуките наивници - щом самодоволните новограждани гласуваха за телевизионен клоун, значи всичко можеш да им пробуташ, дори да им рекламираш закупуване на имот по време на чума, пардон рецесия.
  • 53 ПКП

    3 2 Отговор
    Точно в тази,според теб рецесия много бизнеси просперират,като лекарствата и ваксините
  • 54 pokoloko

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "No Exit":

    не се прави бе, пълен е Лондон с пакистанци, филипинци, индийци а сега и вие с румънците. Нямате капка гордост, там ви презират. Три години живях на прехваления Canary Wharf егати мизерията, обграден от индийци уж IT специалисти и всяка вечер полицията идва заради domestic disturbance, като ман..алския им манталитет няма как за се промени. А вие дето живеете в една съща по 20 човека, румънци и всякакви там дето работите по хотелите или таксита или камиони карате по GPS,.и вие сте едни Британци, жалка картинка...
  • 55 ТЪРПЕНИЕ

    2 1 Отговор
    След около 1000 години жилищата в центъра на пъпа на София и другите градове ще бъдат безплатни . Ще ги подаряват и даже ще дават по едно куфарче със 1000000 евро .
  • 56 Асанка

    1 2 Отговор
    Имотите в България ще поскъпват, защото на западналия свят цените са в пъти по високи , а качеството им е никакво. Това е в масовия случай. Има бутикови имоти които си държат цена. Например къща с голям двор близо до голям български град няма как да е евтина. Много по калпава къща и със никакъв двор в некое англииско село струва в пъти повече. Нема като как да има такова несъответствие между цена и качество.

    Коментиран от #57

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.