19 Май, 2020 17:43 14 195 56

По-ниски цени за по-бърза продажба

  • imot.bg-
  • жилища-
  • люба атанасова-
  • имотека-
  • софия

До 10% отстъпка при преговори

По-ниски цени за по-бърза продажба - 1
Снимка: М. Богданова ©

Цените на жилищата през последните два месеца в София отчетоха спад с около 2%. В някои квартали се наблюдава и по-силен спад. В действителност, независимо от извънредното положение, довело до затруднено реализиране на сделки, покупко-продажби се осъществяват. Как обаче се промени пазара, участниците на него и най-вече цените. Отговори на тези въпроси дава в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Люба Атанасова, изпълнителен директор на „Имотека”.

На какво се дължи спадът в цените на жилищата?

Продавачите, които искат да реализират имотите си, трябва да са проактивни, за да привлекат интереса на купувачите. Първият етап в този процес е корекция в офертните цени, която често е налице след консултация със специалисти. Това важи особено за имотите пуснати на пазара непосредствено преди обявяването на извънредното положение. При новите обяви също се забелязва промяна в офертните цени с цел по-бърза продажба. Данните ни от реално сключени сделки показват, че отстъпките от първоначалната цена достигат 5-10%. По-настоятелните купувачи се опитват да договорят и по-сериозно сваляне на първоначалната цена, но подобни сделки са трудно осъществими.

Кои видове жилища успяха да задържат цените си през тези два месеца и на какво се дължи това?

Местоположението и състоянието на имота остават водещи фактори за определянето на цената. В атрактивните локации с ограничено предлагане не се забелязва съществена промяна по този показател. Новопоявилите се оферти там обикновено се реализират бързо без коментар в цената.

В кои райони ще се наблюдава по-трудно реализиране на сделки през следващите месеци и защо? В райони като Докторски паметник, Иван Вазов и Изток предлагането е малко. След началото на пандемията някои от собствениците оттеглиха офертите си и в тези квартали предлагането намаля още, което определено ще затормози покупко-продажбите.

Предлагането в тези райони винаги е било по-ограничено, в сравнение със запитванията на купувачите. Реализирането на сделките обаче до голяма степен зависи от сговорчивостта на продавачите. Собствениците, които не са склонни да преразгледат офертите си, трудно биха могли да реализират продажби в краткосрочен план.

Какви са вашите наблюдения относно поведението на клиентите през тези два месеца на извънредно положение? Как се промениха техните изисквания?

Клиентите не са готови да купуват на всяка цена, но се интересуват от предлагането на пазара, за да сключат най-добрата сделка. Следят наличните оферти, провеждат виртуални огледи и когато открият подходящото жилище за себе си, предприемат стъпки по покупка. Активни в момента са купувачите, които търсят имот за живеене. Те са и по-настойчивата страна в преговорите за цената на сделката.

Как се промени начина на плащане през тези два месеца при покупка на имот?

Не се наблюдава съществена разлика при финансирането на сделките. Към момента няма задържане или затрудняване на кредитирането. Изискванията на банките към кредитополучателите са високи, каквито бяха и през 2019 г. Има, разбира се, и клиенти, които разполагат със свободен финансов ресурс и избират да го вложат в недвижимо имущество.

Кои са факторите, които ще определят пазара на жилища до есента?

Пазарът на имоти е пряко свързан с икономиката на страната и развитието на отделните отрасли. На глобално ниво разпространението на COVID-19 засегна сериозно цели индустрии и все още е рано да анализираме последиците от пандемията. През летните месеци ще следим възстановяването на икономическия живот у нас, както и поведението на банките спрямо ипотечното кредитиране.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щеще

    55 15 Отговор
    Не бързайте скоро ще ударят 50%,като тези на снимката а за панелките не ми се говори

    Коментиран от #7, #28, #55

  • 2 избягал

    51 10 Отговор
    Животът в София е мъчение. И пари да ми дават не бих се прибрал в чисто новото ми зилище.

    Коментиран от #25

  • 3 Брокерът

    51 14 Отговор
    Аз съветвам моите клиенти да намаляват цената с 50 процента, ако искат да продадат.

    Коментиран от #4, #54

  • 4 Сеирджия

    28 7 Отговор

    До коментар #3 от "Брокерът":

    И кво? Имаш ли продажби, или купувачите се дърпат?
  • 5 Eeee

    32 18 Отговор
    Скоро ще почнад да продават на цени-кой колкото даде.😁
  • 6 В момента който има парички и изчака

    40 12 Отговор
    да мине лятото ще удари кьоравото от октомври почват игрите на глада а и на банките сега им е наредено да не тормозят клиентите си само още 2-3 месеца и копона ще е за всички няма брокер няма строител
  • 7 Нене

    30 16 Отговор

    До коментар #1 от "Щеще":

    Поне мечтите са безплатни... бедни ми селянино.

    Коментиран от #46

  • 8 балон инвеститора

    19 17 Отговор
    към момента реалните отстъпки са 95 до 100 % от цената. Например тухла 100 кв. юг, среден етаж, чисто ново обзаведен, с включено парко място бонус, се продава за 10 лв. квадрата, или около 1000 лв. 3,5 % нот. такси за около 35 лв, сега чакам заплатата да дойде на 1во число и мисля да купувам. Едва ли ще падат повече, ако паднат ще купя два или 3 такива за печалба

    Коментиран от #9

  • 9 как така

    32 4 Отговор

    До коментар #8 от "балон инвеститора":

    не е разумно да се хвърляш така на тия цени, изчакай още до другата заплата, вместо да идеш на море купи една цяла сграда от строителя, те нали сега са закъсали
  • 10 купувач

    20 13 Отговор
    имам интерес. Искам да закупя евтин и хубав апартамент в южен квартал на София, нова тухла, качествено и солидно строителство. Бих искал ако може по-висок етаж, да е слънчев и просторен. Казаха, че вече са намалени наполовина или на 1/3 от цената - моля дайте линкове, имам сериозен интерес
  • 11 Бобо

    17 13 Отговор
    Който има намерение да купува жилище да изчака поне до есента,тогава ще има по- сериозни отстъпки от цените,това е ясно.Аз купих имот от мои роднини на доста сносна цена в началото на миналата година и леко съжалявам,че не изчаках,но пък не съм и прецакан ,колкото някакви дето хвърлиха луди пари.

    Коментиран от #14, #31

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 може би

    9 17 Отговор

    До коментар #11 от "Бобо":

    но ако до есента се окаже, че коронавируса вече не е тема номер 1 всеки ден в новините, каквато тенденция вече има, тогава може този прозорез от няколко месеца да се изпусне за добра оферта. Сега имам оферта 20 % на предв. договор и 80 % чак на акт 16. Цените са почти същите, но поне този план дава сигурност на купувача, иначе инвестотор без пари така не дава

    Коментиран от #19

  • 15 Тричко

    14 3 Отговор
    ако напиша, че цените няма да падат, ама яко няма да падат, колко ли ще ме хейтят утре като видят хората?!
  • 16 Я. Петров

    9 8 Отговор
    10 % до края на годината. 30% на зелено до края на 21.....Насищане на пазара + ковид... Спад. И те така Те.
  • 17 дръжте си ги

    12 2 Отговор
    Абе само с толкова ли ще се напънете.Това ли мислите че ще задвижи пазара. Поредната измислица. Е ще ме почакате тогава да купя.
  • 18 тъжната истина

    15 5 Отговор
    Ако наистина имахме държава.До сега да са ги накарали тия да правят гаражи за всяко жилище.Не може да им се месиш в цените дето са си измислили.Но поне може да ги накараш да дават нещо на хората.Ане само да ги дерът.

    Коментиран от #27

  • 19 хахха

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "може би":

    Презорец между миналия корона вирус и есенния ще има само. Бутни си офертите на онова място.
  • 20 Реджеп

    3 2 Отговор
    Сладурано, ако с мъжо ти искате разнообразие в леглото може да разчитате на мен. Аз съм чистоплътен и без кожни заболявания.
  • 21 На дървен

    12 9 Отговор
    Като всеки продукт, който купува му е скъпо,който продава обратното. !Недвижимият имот винаги има стойност.

    Коментиран от #22, #44

  • 22 Пустиняк

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "На дървен":

    Абе то въпроса е дали ние хората имаме стоиност. Щом банката е решила,че зивеем за да плащаме апартамент. Или нямаме никаква стоиност или нямаме никакъв акъл. А свобода дали имаме няма да го коментирам даже.
  • 23 Наивник

    7 8 Отговор
    Гладна кокошка, просо сънува. По логиката за драстичния спад след година с парите за двустаен панелен сега, ще мога да си купя 2 мезонета и една къща в Драгалевци, плюс фирмено хале 1000 кв. И ще ми останат за нов Майбах.
  • 24 Цецка Цачева

    24 4 Отговор
    Скъпи българи, нормалната цена за София е 500 € кв.м.Е ние с Цветанов се минахме с 600 на кв.м.защото Изток е елитен квартал.Затова не бързайте,изчакайте,огледайте първо изкопа преди да е почнал строежа- най- важното за една сграда са основите.Аз затова внимателно огледах дупката на блока и реших че 600 € е приемлива цена.Не знам Боко тиквуня защо се ядоса!? Но Радев вчера хубаво и заслужено му го зачука!
  • 25 здравомислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "избягал":

    Да , но пък на другаде без пари!
  • 26 Брокера

    17 1 Отговор
    Кредитирането е замразено от два месеца.
    Процедурата по одобрение си тече, но парите не се отпускат и на всеки се казва на уше, че банката изчаква да види развоя на ситуацията.
    Всеки сам да си прави изводите.
  • 27 :D:D:D

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "тъжната истина":

    Тук има трима брокери и трипа потенцялни купувачи. И се псуват.Това е и равносметката на имотния пазар в момента.
  • 28 непознат

    9 14 Отговор

    До коментар #1 от "Щеще":

    Колега защо мислиш че някой ще си продаде имота с 50% процента на долу.Просто ще спрат да ги продават.Това което пишеш е несериозно,имот за 100 000евро,някой ще си го продаде за 50 000 евро.Пишеш пълни глупости.Това е имот ,не хляб.

    Коментиран от #36

  • 29 Поко57

    24 3 Отговор
    Колега недей за забравяш, че над 50% от сделките с имоти са с цел спекула т.е. тези 50% са от цената в момента не от цената на която са купени. Дори при такива проценти на спад, спекулантите ще имат печалба.

    Голям процент от имотите на пазара са ново строителство, сгради построени на кредит. Ако няма търсене е възможно да се продават НИ с 50% надолу и пак строителя да има печалба.

    В момента прсото огромната печалба я прибират строителите и спекулантите които преди 4-5 години са купили и сега искат за този кратък период да продадът двойно и тройно. Много от тях успяха. Сега стоят върху купчина пари и не се притесняват от кризи.
    Тези дето изплащат кредити, стискат имотите и се притесняват от лихвата и кризата да му мислят.

    Само за пример ще ти дам, че аз купих 2016та 100кв. тристаен в Младост до Рум-а за 650евро. Сега цените са 1650евро и нагоре.

    дори при 20% спад с удоволствие бих реализирал 100% печалба ако има тенденция за спад на цените. Само ще ти кажа, че купувачи вече 6 месеця ЙОК!

    Изглежда точно в навечерието на огромна икономическа криза, никой не иска да изтегли кредит 300 000лв за НИ който преди 4 години е струвал 140 000

    Който си мисли, че кризата ще подмине само България е много наивен.

    Коментиран от #33

  • 30 Брокер_със_старо_бмв

    19 2 Отговор
    Цените са спекулативни и балонизирани.

    Реалната цена е около 500 - 600 евро на квадратен метър и това при добра печалба за строителя.

    Тези дето накупиха на 500 евро преди 5 години сега искат да уцелят кьоравото.
    Брокерите и строителите са се обединили и постоянно пускат платени статии и надуат цените.
    Накрая нормални купувачи няма да има само надлъгващи се спекуланти и един надут балон.
  • 31 хахаха

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "Бобо":

    Надявай се Калино:) Те отсега искат по 1400 Е/кв.м. за панелна гарсониерка, та за наесен не знам...…….:)
  • 32 Брокер_със_старо_бмв

    15 1 Отговор
    Цените вече падат !!!
    Който продал продал, халал да са им печалбите.

    Коментиран от #34

  • 33 Барон

    11 0 Отговор

    До коментар #29 от "Поко57":

    Поли, кой ше ти купи за 1650 евро квадрата до Рума в Младост?

    Ти небе там можеш ли да видиш или гледаш в съседния блок на метър разстояние?
  • 34 Реалист

    7 12 Отговор

    До коментар #32 от "Брокер_със_старо_бмв":

    2017 купих двустаен на 750 евро.м2 . И тогава се коментираше яко как цените щели да се сринат. Да ама не. Те скочиха на над 1000 евро м2. Тези ,които чакаха се прее...ха. Така че може да продължите да чакате докато ви изгорят парите.

    Коментиран от #39

  • 35 Емо

    15 1 Отговор
    Строителят изкарва за около 400 евро/кв. (примерът е от Зона Б5). При това става дума за качествено строителство, като за "напи хора" . Всичко отгоре с ЧИСТА ПЕЧАЛБА. Правете си сметката дали има мегдан за падане на цените .. на мен ми струва, че поне 50 % спокойно може да се случи. А, и не слушайте "брокерите", тия освен да те гледат в ръцете друга работа не вършат ! Който за нищо не става си слага табела, че е брокер и чака лесни пари.
  • 36 садас

    12 0 Отговор

    До коментар #28 от "непознат":

    Имота струва 100 000 евро само ако има кой да ти ги даде. Ако не - сваляш докато някой се навие. Ако ти направят прогресивно увеличаващ се данък са всеки имот след основния и наемателите почнат масово да те завличат, колко ще устискаш даже и без кредит?

    Коментиран от #40

  • 37 Брокер

    6 1 Отговор
    Чакам Втората вълна късно есента за да фалирам.
  • 38 За бога братя

    20 2 Отговор
    Жилищa бeз врaти и aнтрeтa - дa cмърди нa oбувки, кухни в хoлa - дa cмърди нa мaнджa, нa шпaклoвкa и зaмaзкa cъc cтърчaщи кaбeли, aкт 16 вceки мoмeнт - някoи чaкaт 5-10 гoдини пocлe, пo 1500-1800 eврo квaдрaтa, пocлeднитe и първитe eтaжи cъc cтaтут нa aтeлиeтa и тaвaни.
    Нacaм, нaрoдe, нямa тaкaвa измaмa, нямa тaкивa бaлъци...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Софиянчето

    10 4 Отговор
    Хубав и ефтин имот...,такова животно нема.Някой виждал ли е красива жена да ходи с грозен и беден,няма и да видите
  • 42 садас

    10 0 Отговор

    До коментар #40 от "непознат":

    те и 2008-ма така говореха ама паднаха цените двойно, че и тройно. явно само ти не разбра.
  • 43 Blackthorn

    6 0 Отговор
    Къ'в е тоя зайчарник на снимката бре? :D
  • 44 смях

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "На дървен":

    Кажи го на Детройт - от 2 милиона до 700 000 души когато започват да изнасят автомобилното производство. Сега можеш да си купиш там къща за $1000. У нас населението спада, а се строят още сгради. Кой ще живее в тях? Мечтите на брокерите западняците да изкупят София не се сбъдна - хората искат простор, зеленина, тротоари, транспорт, не само жилище. А и на запад могат да го получат за по-малко пари. Та кажи ми пак кой ще купува апартаменти у нас след 10 години?
  • 45 Владимир Йосифов

    9 0 Отговор
    Ключовата дума ще е УДОБСТВО !
    Тоалетна с душ не е баня.
  • 46 Щеще

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Нене":

    Не само мечтите са безплатни,но има още хляб да изядеш и пари да наливаш преди да разбереш
  • 47 Тата

    4 0 Отговор
    Като ви натиснат банките основната ви грижа ще бъде,къде да избягате,защото може да се окажете без жилище и длъжници за капак.Едва ли някой ще ви даде шанса да определяте цени и да ви чака да го продадете
  • 48 Собственик

    2 6 Отговор
    На 75 съм. Имам огромен апартамент и мезонет за продажба в южната част на София, на тихо и много комуникативно място, близо до ресторант "БЕСО". Свалил съм обявите си още през март и да ви кажа, като че ли няма да продавам скоро особено като чета форуми пълни с глупости. 1. Покупка с кредит е мисия невъзможна. 2. Корелацията между пандемията и цените е измислена от плиткоумници. 3. България става все по добро място за живеене, което го знам от опит. 4. Не е речено, че всеки може да се купи жилище. В Англия и Германия например това е мечта за доста добре платени хора. Затова са и наемите. И т.н.

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Сталин

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "Собственик":

    Точка 2. Ако пандемията доведе до стагнация или дори по-зле до качествена икономическа криза според теб цените ще паднат или ще се вдигнат?
    Точка 3. България може и да става по-добре ама това не означава че е добре. Особено в сравнение с някои държави/градове. Което обяснява и точка 4 - Виена е скъп град. Доста скъп. И въпреки това е абониран за топ 5 на най-добрите градове за живеене в света. Там много хора не могат са позволят да си купят жилище. София е евтин град. Много хора могат да си позволят жилище. Въпроса е - къде се класира София в класацията за най-добро място за живеене. Предполагам под средата на таблицата. Схващаш ли как стоят нещата?

    Коментиран от #51

  • 51 собственик

    1 8 Отговор

    До коментар #50 от "Сталин":

    Уважаеми г-не,
    На много хора просто им се иска да нещо да бута цените надолу, пандемията например. Дори и стагнацията няма отношение към цените, защото и тя не е фактор. Фактор е примерно наличието на доста свободни пари, къде чести къде не.
    Къде е София? Ами тук си е и процъвтява. За завиждане е. Факт е, че и американци, канадци, испанци, французи ни завиждат.
    И това го отчитам, винаги когато се прибера в България. Телевизия не гледам.

    Коментиран от #53

  • 52 Баш Бащицата

    1 1 Отговор
    Като жокер на всички мога да ви дам Япония. Какво се случи с Япония от 1980година насам? С всичко. Цени на стоки, наеми, цени на жилища, БВП, кредити, лихви, борсата, колко е дългът на Япония, колко са им заплатите, цените на квадрат, стандарта..... Какъв е шансът това да се случи тук? Или в Германия? Или в Италия?
  • 53 Кочо

    8 1 Отговор

    До коментар #51 от "собственик":

    Г-н собственико, как стагнацията да не е фактор, бе? Или стагфлацията? Фактор са. Основните фактори са: 1. Намалено кредитиране. 2. Намалени заплати. 3. Безработица. 4. Скок на цените на стоките от първа необходимост. 5. Негативни дългострочни икономически тенденции и очаквания. Ти ще си купиш ли жилище като нямаш сигурност и даже виждаш рязане на заплати и безработица, световна криза, при това очертаваща се за 5 години. Наличието на свободни пари се определя от спестявания и кредити. Но и очакванията играят. Аз дори и да имам пари, те са си мои, не твои. Защо си мислиш, че ще ти ги дам? Кой харчи ей така готови пари при неизвестно положение? Никой. Обикновено ги стиска за черни дни. Страхът също е голям фактор. Плюс очакването било за ръст, било за спад. Никой не иска да се мине, затова очакването е голям фактор. Плюс имиграцията. Има много имигранти - склонност за ръст на пазара, няма - обратното. Такива ми ти работи. А и ти може да не си на зор и да си стискаш апартамента, но хората мислят с главите си, отделно и на някои хора им трябват пари. Не всички имат 3 жилища и 100000евро в банката резерв. Отделно се случват форсмажорни събития - някой умре, жени си, деца се раждат, емигрират, абитуриентски бал и каквото се сетиш, включително един път се живее да си купя сега Порше за пред пичките, тоя апартамент за кво ми е и продава. Това е - свят широк.
  • 54 Софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Брокерът":

    Този пък! Не говори глупости, моля те.
    Ако заминаваш за Щатите със зелена карта или недай Боже да ти трябват пари много спешно, плюс други условности - да, може да има 10%-20%
  • 55 Бай Ганьо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Щеще":

    Как само 50%? Аз очаквам да паднах с поне 450%. От 18 години чакам това да се случи. Смятам че към края на годината това ще е факт! Производсвената цена е около 40Е/м2. С печалбата на стройтеля става към 50Е/м2. Всичко нагоре е балон. В момента - веднага мога да купя на 70Е/м2 ако има и гараш към имота! Другата седмица ще продам ладата на тати и ще имам парите в брои. Който иска - да се сварже с мен - плащам веднага. Наторалните такси - за сметка на продавача!!! комисион не плаштам!!!
  • 56 Софиянчето

    2 0 Отговор
    Ей селяци,никой не ви кара да купувате и да идвате в София,стойте си на село,никой не ви е викал