Отидете към основна версия

12 293 52

Пазарът на жилища в София

  • жилища-
  • цени-
  • софия

Средната цена на сделките се е понижила от 100 000 EUR на 90 000 EUR

Снимка: М. Богданова ©

Сегашната икономическа ситуация няма нищо общо с тази отпреди 10 години. Затова хората не трябва да правят основната грешка да съпоставят двата периода, като смятат, че след като има икономическа неопределеност, то тя ще протече по същия начин както преди едно десетилетие. Пазарът на недвижими имоти е сред най-консервативните затова реално ще може да видим резултатите от пандемията от коронавирус след няколко месеца.

И все пак за периода 13 март-13 юни се случиха някои промени. На първо място до началото на април сделки почти нямаше. На пазара му бяха необходими около 2 седмици, за да се адаптира към новата реалност. Последва отново ръст на покупко-продажбите, но на малко по-ниски средни цени. Ако преди 13 март средната цена на сделка в София е била около 100 000 EUR, то от началото на април тя спадна на около 90 000 EUR. Първоначално по-активни бяха продавачите, като последва връщане на пазара и на близо 20% от купувачите. „Вероятно последните бяха притеснени, че няма да могат да реализират сделки, защото всички говореха за предходната криза”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти”. Другата промяна е, че част от продавачите оттеглиха обявите си. Това са предимно хора, които за момента не изпитват сериозни финансови притеснения и желаят да изчакат, за да видят какво ще се случи на пазара.

Дали изчакването обаче е печеливша позиция? „Трудно е да се каже. Пазарът е консервативен. При предходната криза „напасването” беше между 4 и 6 години. Ако някой може да чака 2 години днес, да чака. Но сега не знаем какво ще се случи през есента и зимата. Пазарът на недвижими имоти ще бъде изключително обвързан с развитието на вируса. Правилното е да се реагира сега и да се „напасне” спрямо пазарната ситуация”, допълва Тенекеджиева.

И ако отново направим съпоставка с кризата отпреди 10 години, но от гл.т. на банките, то днес те реагират много по-зряло и са далеч по-подготвени спрямо 2009-а. „За момента банките са в доста добра позиция. Нямат рестрикции. Разглеждат сектора на купувача, прецизно, преглеждат профила на клиента, валидират оценките на имотите. Все още е рано да се каже дали те ще се напълнят с имоти, аналогично на предходната криза. Зависи какво би било развитието – дали хората ще успеят да си стъпят на краката” е мнението на Тенекеджиева.

Профилът на купувачите продължава да е предимно хора със сигурни професии и стабилни доходи, като например IT-та, фармацевти, лекари и други. Интересно е да се отбележи, че на пазара излязоха и хората 50+. „Има обяснение за това. Тези хора са преживели обезценяването на средствата вече и когато се заговори за криза, то едно от първите неща е да си купи имот. Ако преди 13 март те са помагали на своите деца да придобият апартамент, сега купуват имот без особена претенция за какво точно ще го използват. Гледат да е хубав и на добра локация”, допълва изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти”.

Броят на необитаемите жилища най-вероятно ще расте. Най-малкото сградният фонд се увеличава, а населението – намалява. Част от собствениците ще се опитат да отдадат имотите си под наем, а други – да си продадат. Втората тенденция обаче най-вероятно ще набере скорост през есента с началото на учебната година и когато се очертае малко по-ясно картината в следствие пандемията с коронавирус.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.

Свързани новини