Last news in Fakti

20 Май, 2020 16:35 12 278 52

Пазарът на жилища в София

  • жилища-
  • цени-
  • софия

Средната цена на сделките се е понижила от 100 000 EUR на 90 000 EUR

Пазарът на жилища в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Сегашната икономическа ситуация няма нищо общо с тази отпреди 10 години. Затова хората не трябва да правят основната грешка да съпоставят двата периода, като смятат, че след като има икономическа неопределеност, то тя ще протече по същия начин както преди едно десетилетие. Пазарът на недвижими имоти е сред най-консервативните затова реално ще може да видим резултатите от пандемията от коронавирус след няколко месеца.

И все пак за периода 13 март-13 юни се случиха някои промени. На първо място до началото на април сделки почти нямаше. На пазара му бяха необходими около 2 седмици, за да се адаптира към новата реалност. Последва отново ръст на покупко-продажбите, но на малко по-ниски средни цени. Ако преди 13 март средната цена на сделка в София е била около 100 000 EUR, то от началото на април тя спадна на около 90 000 EUR. Първоначално по-активни бяха продавачите, като последва връщане на пазара и на близо 20% от купувачите. „Вероятно последните бяха притеснени, че няма да могат да реализират сделки, защото всички говореха за предходната криза”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти”. Другата промяна е, че част от продавачите оттеглиха обявите си. Това са предимно хора, които за момента не изпитват сериозни финансови притеснения и желаят да изчакат, за да видят какво ще се случи на пазара.

Дали изчакването обаче е печеливша позиция? „Трудно е да се каже. Пазарът е консервативен. При предходната криза „напасването” беше между 4 и 6 години. Ако някой може да чака 2 години днес, да чака. Но сега не знаем какво ще се случи през есента и зимата. Пазарът на недвижими имоти ще бъде изключително обвързан с развитието на вируса. Правилното е да се реагира сега и да се „напасне” спрямо пазарната ситуация”, допълва Тенекеджиева.

И ако отново направим съпоставка с кризата отпреди 10 години, но от гл.т. на банките, то днес те реагират много по-зряло и са далеч по-подготвени спрямо 2009-а. „За момента банките са в доста добра позиция. Нямат рестрикции. Разглеждат сектора на купувача, прецизно, преглеждат профила на клиента, валидират оценките на имотите. Все още е рано да се каже дали те ще се напълнят с имоти, аналогично на предходната криза. Зависи какво би било развитието – дали хората ще успеят да си стъпят на краката” е мнението на Тенекеджиева.

Профилът на купувачите продължава да е предимно хора със сигурни професии и стабилни доходи, като например IT-та, фармацевти, лекари и други. Интересно е да се отбележи, че на пазара излязоха и хората 50+. „Има обяснение за това. Тези хора са преживели обезценяването на средствата вече и когато се заговори за криза, то едно от първите неща е да си купи имот. Ако преди 13 март те са помагали на своите деца да придобият апартамент, сега купуват имот без особена претенция за какво точно ще го използват. Гледат да е хубав и на добра локация”, допълва изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти”.

Броят на необитаемите жилища най-вероятно ще расте. Най-малкото сградният фонд се увеличава, а населението – намалява. Част от собствениците ще се опитат да отдадат имотите си под наем, а други – да си продадат. Втората тенденция обаче най-вероятно ще набере скорост през есента с началото на учебната година и когато се очертае малко по-ясно картината в следствие пандемията с коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хгй56

    79 23 Отговор
    Най малко 30% надолу до една година

    Коментиран от #3, #6

  • 3 хгй56

    62 18 Отговор

    До коментар #2 от "хгй56":

    Шараните да купуват сега а тия дето ще им продадат след 1 година ще си купят същите и пари ще им останат, хайде шарани купувайте :))))))))
  • 4 рада дълбоката

    55 19 Отговор
    Чакам да паднат с минимум 30 процента и тогава купувам . Това е лично решение и всъщност само при такъв спад в цената бих купил и то не от нужда а като инвестиция .

    Коментиран от #14

  • 5 Jjjkllp

    57 15 Отговор
    Цените са дори завишени,некви коптори за цената на вила в Коста Рика
  • 6 Еее

    50 16 Отговор

    До коментар #2 от "хгй56":

    Те вече са 10% надалу.До една година ще е повече от 30% спада на жилищата.
  • 7 Строител

    23 32 Отговор
    началото на 2019 почнах два блока, до есента всичко бях разпродал на зелено. Нищо не ме притеснява, блоковете за 100 % обезпечени със средства, всичко ще е завършено до късната есен на тази година, клиените са доволни. Вече търся нов парцел за друг блок, ще строя със собствени средства, не виждам проблем аз лично съм обезпечен и клиентите ако имат съмнение съм гъвкав с разплащането

    Коментиран от #49

  • 8 Строител

    18 35 Отговор
    само да уточня все пак за тия, които мислят, че ще стане като 2008 - тогава практически фалирах и оставих блок по средата да стои до 2015, просто ме сфари по бели гащи, 7 години нямах дейност. Сега посрещам ситуяцията в коренно различно положение - и един апартамент да не продам повече двата почнати блока ше ги завърша просто защото вече са продадени и имам средства.

    Коментиран от #48

  • 9 наемател

    39 27 Отговор
    оттук нататък цените ще падат, ама яко ще падат, докато стигнат един месечен наем! Чак тогава ще си купя един нов просторен мезонет в София на центъра и то без брокер-кръвопиец!

    Коментиран от #15

  • 10 Брокера

    45 10 Отговор
    Балона ще се спука и ще стане по-бързо от 2008ма, защото хората бързо се усетиха този път.
  • 11 Ефенди

    32 8 Отговор
    Всички знаем, че цените са спекулативно високи. Заедно нормален апартамент от 80 кв реална площта по БДС, човек трябва да заплати около 130 квадрата на цени 1100-1200 евро за крайни квартали .

    Тук говорим за 350 000 - 400 000 за нормален апартамент с обзавеждането ...

    Коментиран от #12

  • 12 Строител

    9 22 Отговор

    До коментар #11 от "Ефенди":

    като строител ще ти кажа, че като взимам парцел на обезщетение, същите хора като теб(които са се случили да го притежават) искат 25-30% от цялото РЗП. Аз искам да дам 25 % от чистата площ, за да спестя, но те не дават, защото 25 % от 1000 кв. са 250 кв, а 25 % от 800 кв. са 200 кв. Не искат да се минат. Ако ми дадат на мен и аз ще мога да продавам чиста площ без общи части

    Коментиран от #13

  • 13 един

    32 5 Отговор

    До коментар #12 от "Строител":

    Така е, защото всеки иска с една продажба да стане минимум милионер.
  • 14 непознат

    16 39 Отговор

    До коментар #4 от "рада дълбоката":

    30%,прегледай се човече,защо мислиш че някой ще си продаде имота със 30% на долу,за да спечелиш ти.Ако паднат ,ще паднат на долу около 2-3%,Мечтай си за 30%,ах,ах,мечти.

    Коментиран от #44

  • 15 Хазяйн

    23 8 Отговор

    До коментар #9 от "наемател":

    Така, като ти чета разсъжденията - ще си ми наемател цял живот, колега!
  • 16 Нормализацията

    30 9 Отговор
    Започна и тенденцията за изнасяне от София на обслужващата сфера! Тези които могат да функционират на 95% он-лайн чрез Интернет от дома! Стотиците хиляди кв.м офисни площи в София ще останат без наематели! При МОЛовете ще е същото с фалирането и изнасянето на наемателите! Плюс че офисите в София би тябвало да предстваляват и обслужват накаква произвеждаща продукт индустрия, която бе умишлено унищожена като конкуренция след 1990! А собствениците, ако имат да връщат банкови заеми, ще трябва да ги продават на цени близки до тези за построяването им - т.е. с 50%-60% по-ниски от досегашните "пазарни"! Ако намерят копувачи, разбира се!
  • 17 наблюдател

    31 9 Отговор
    В България имота е тоя стожер, който е спасил парите на собственика и го е превел запазвайки стойност през едни тъмни, хйиперинфлационни и кризисни години след 1989 г. Хората тук искат да купят и да имат имот, а не да живеят под наем, както например в Германия и Австрия - те там не са имали Виденова зима. Пак германците имат пенсии достатъчни да си плащат наем и на старини, а тук ако не купиш докато си млад(наследиш) имот няма как да стане. Просто имота ще си има винаги стойност в милата родина

    Коментиран от #18

  • 18 искам да имам имот

    16 7 Отговор

    До коментар #17 от "наблюдател":

    това е много вярно, не знам дали хората го осъзнават в главите си, но е много точно казано.
  • 19 ген Мутафчийски

    11 12 Отговор
    Реших и аз да се преместя в ново по-голямо жилище. Затворих държавата, забраних на нотариусите да работят уж че има Ковид 19. Та белким да свалят тоя мезонет дет го харесах в Изток амам нейсе, вчера го продали на някви будали с пари в кеш. Сега ще видя какво да правя, ще звънна на Бойко да връща пак извънредното,че почти цените същите. А така добре го бях измислил, азък за патардията
  • 20 Стига

    13 3 Отговор
    с тази София, дайте информация за провинциалните градове като Пловдив например.
  • 21 Аз купувам.

    18 2 Отговор
    Тези с големите надежди цените да не паднат драстично, само си спомнете Испания още има призрачни квартали с построени блокове. Близките 5 години на зелено рядко някой ще купува, а безработните ще се увеличат поне до 500к официално. Лихвите на банките есента са нагоре с 0.5% търсенето рязко е намало през този месец, а вече няма извинение и надежда, че извънредното положение и "короната" е виновна за намаляване на търсенето. Някой си изтеглиха имотите от продажба, но след нова година ще се ориентират, че това е пазара и ако нямат пари да го приведат във вид готов за наем ще го продават на цените по ниски от сегашните.
    Лично аз имам имот за продаване и търся да купя, но сега вече не продавам и с разликата в цената която ще се появи при покупка на нов ще ремонтирам старият имот купен преди 3 години. Банките не ме интересува какви ще са им лихвите и даже изглежда ще ми останат пари и за едно 5 годишно БМВ да си карам. Благодаря ти 👑!
    Дерзайте.....
    Успех на всички в играта!
  • 22 Plamen

    16 5 Отговор
    То няма никакви плюсове в БГ и не трябва да е под въпрос цените трябва да са задължително надолу . То корупция то окаяни магистрали то никво качество само минуси иначе скъпотии никво основание няма мазен бардак
  • 23 Брокерът

    16 12 Отговор
    Стойностните имоти ще си задържат цените. Защо? Собствениците на тези имоти са обикновенно хора с възможности и не продават на всяка цена. Второ търсенето на имоти в хубавите квартали с добра локоция не спира дори и в най тежките кризи. Защо не спира? При всяка икономическа криза има риск от обезценяване на спестяванията(инфлация, смяна на основната валута и т.н.) Хората със спестени пари ще искат да ги вложат в нещо сигурно. Ще се обезценят не стойностните имоти, които обикновенно са собственост на икономически обременени хора те са принудени да продават на всяка цена, тяхните имоти ги купуват също хора без много възможности, банките са предпазливи, средствата не достигат цената пада.........................
  • 24 Брокер

    13 18 Отговор
    Те цените от 15г. падат.Запомнете от старото куче,че хубавите имоти в хубав квартал винаги ще даржат цена.Може да паднат най старите панелки в бачкаторските квартали

    Коментиран от #42

  • 25 Софянец

    11 19 Отговор
    Иска ви се,ще паднат имотите в Тутракан и Враца
  • 26 12345

    21 5 Отговор
    Аз ще купя само ако цените станат нормални.
  • 27 човек

    40 2 Отговор
    Аз започвам да се чудя.Защо когато вече си работя само от вкъщи.Стоя в този мръсен и препълнен град. Не мисля,че фирмата ми изобщо вече ще дава този безобразно скъп наем за офис. Съгласен съм да ми вдигнат и работното време. Преди по два часа само пътувах в гадния трафик и слушах клаксони и ме засичаха някакви откачалки.
  • 28 Капитан Петко Войвода

    12 28 Отговор
    Имотите в София и големите градове няма да паднат с повече от 2-3 %, разбирачите, които казват че ще паднат с 30% да хванат да почетат малко и да се научат, какво е АКТИВ и ПАСИВ. Кризата през 2008 засегна главно курортите и забави пазара в големите градове, а пари в банките и в хората има, няма ясна причина пазара да се свие или срине.Хората продължават да идват в София и търсят жилища. Доста хора загубиха работата си, но те не големи участници в пазара на ЖИЛИЩА.

    Коментиран от #29, #31

  • 29 кафенце и гледам резил

    29 3 Отговор

    До коментар #28 от "Капитан Петко Войвода":

    Добре бе стига вече. Започва да си личи някакво отчаяние в тази брокерска кампания. Дето сте подхванали.
  • 30 спец

    20 6 Отговор
    Пазарът вече се наводни с 30-40 годишни панелни и ЕПК-коптори. За тях няма и няма да има купувачи. Хората искат ново строителство. За новото строителство се иска технологично време, затова е пълно и с жилища на акт 14 и 15. Всеки знае, че до акт 16 има да чака колкото реши продавача, защото топката е вече в него и той се стреми да протака възможно най- дълго. НЕ КУПУВАЙТЕ ЖИЛИЩЕ БЕЗ АКТ 16 АКО НЕ ИСКАТЕ ДА ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ!
    Оттук до извода, че след около година-година и половина ще се почувства осезаем спад в цените. Това е така защото разрешителните за тези жилища са най-голям брой. СРИВЪТ ЩЕ ДОЙДЕ 2021 и началото на 2022 и който не е продал дотогава, ще трябва да чака 5-6 години.

    Коментиран от #35, #43

  • 31 читател

    28 3 Отговор

    До коментар #28 от "Капитан Петко Войвода":

    Дали ще падат имотите се познава по наемите. Наемите паднаха много бързо след началото на кризата. Това означава, че и имотите ще паднат, разбира се доста по-плавно, но неизбежно. Като няма доходност една инвестиция, тя се обезценява. Друг признак е събирането на комисион - този който диктува пазара е освободен от него. Затова все по-често се срещат обяви: БЕЗ КОМИСИОН ЗА КУПУВАЧА. Всичко друго е мокри сънища.
  • 32 Седларов

    21 3 Отговор
    Минали са само 8 дни от облекчаването на мерките и брокерите се радват, че цените не падали. Нека си сверят часовниците с наемите и пак ще си говорим наесен.
  • 33 Сеирджията

    26 2 Отговор
    280 $ м2 груб строеж. Останалото е алчност. Справка цените във Видин. (МатРЯла е еднакъфф)
  • 34 Реала

    13 6 Отговор
    40% надолу до година , от там нататъка още 20% надолу.

    Коментиран от #37

  • 35 Пиян инвеститор

    15 13 Отговор

    До коментар #30 от "спец":

    Аз пък не бързам да си изкарам акт Защото брокерите ми казаха че клиентите са толкова шантави,че могат дори да купят на по висока цена за нещо преди акт 16. Мислят си че са на далавера :D ''Търсят се имоти ново строителство'' Давам по 20 лева надница на баи Иван да се върти по етажите и да почувка. Уж строим още хахахах Така сме постоянно ново строителство :D;D Като ме питат викам,че всичко е продадено на зелено ама един се е отказал и има точно сега един свободен апартамент ХАХА Най хубавия бил. Или пък със си запазил за мен наи хубавия ама мога да ви го продам.Та да разправяте после че сте взели тоя дето съм си го бил запазил за мен :D :D :D
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 балон

    6 14 Отговор

    До коментар #34 от "Реала":

    а оттам 60 % надолу, а оттам 160 % надолу, а оттам се събуди и виж да си платиш наема на мухлясалата панелка, в която си се сврял доживот, уж да не се набуташ ахахахахха
  • 38 Успех аз лично от теб нищо няма да купя

    17 3 Отговор
    И аз съм в мижава панелка.Ама знаеш ли какво.Намалиха ми наема почти на половина. Изглежда не са я купили с цел инвестиция. Изведнъж ми стана много по изгодно да си стоя в нея и да си събирам парички,
  • 39 Космимубарак

    12 4 Отговор
    По моя кръчмарска сметка 50% надолу.Дали ще има продавачи?Ще има повярвайте и изчакайте,задава се цунами и първо ще удари тези с кредитите инвестирали в 2-3 апартамента.После ще завлече и останалите и кой оцелее по единично
  • 40 Космимубарак

    17 2 Отговор
    Брокер съм и от почти година няма добри сделки.Хората се научиха,къде да гледат.Водят със себе си опитни познавачи,които с един поглед правят диагноза на жилището,като кардиохирурзи са.Тук номерцата на брокера вече рядко успяват.Имам сметка цените да падат,за да се раздвижи пазара,защото моят процент е плаващ и печалбата една и съща на скъпо и евтино.Тези дето драскат тук и съскат в полза на високите цени не са брокери а търгаши мошенници или собственици
  • 41 Космимубарак

    11 3 Отговор
    Собствениците ги разбирам всеки има някакви проблеми и иска максималното,но други сили определят цените.Мошенниците рекламиращи се,като брокери не уважавам,защото петнят името на брокера,който работи, като всички останали на пангара и е един посредник,който би трябвало да осигурява сигурност и защита на купувача от измами,затова взема процент от сделката а не само,като един посредник
  • 42 фффф

    15 1 Отговор

    До коментар #24 от "Брокер":

    хубав имот в хубав квартал са 3% от обявите и те се реализират буквално за седмици до месец. Останалото в гетото София за съжаление нито е хубав имот, нито му е хубав квартала. За пример дупките Манастирски ливади, Кръстова вада и прочее недоразумения които пльокитата представят като хубав квартал. Съгласен ли си?
  • 43 1234

    17 0 Отговор

    До коментар #30 от "спец":

    От кое ново строителство - от онова дето като пръднеш се чува през три гипсови стени, от онова в което по всички ъгли избива мухъл или от онова където пред блока няма едно паркоместо а самата "улица" е набита пръст и зимата не се чисти?
  • 44 Иван

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "непознат":

    Май ти мечтаеш,имотите вече паднаха с около 10 процента,ела да видиш какво ще стане зимата.Да не говорим ,че банките стават все по- консервативни в кредитирането,/много по- голям процент на самоучастие,по- ниски оценки, и професии ,които са в забранителен списък за гинансиране/.Като добавим и това ,че кредитната ваканция ще свърши края на годината и ще.има необслужвани заеми,няма какво да си говорим. Аз съм кредитен консултант и съм доста навътре в нещата,ако си брокер или строител,просто бъди гъвкав или не продавай,но да се самозалъгваш няма да е твоя полза.Имам собствен имот и няма да купувам жилище,така че...това е просто професионално мнение.
  • 45 Bla

    3 0 Отговор
    Много хубаво демагогстват из статията ама няма да им се отвори парашута. :)
  • 46 Danny

    5 2 Отговор
    Личното ми мнение е, че ще има разселване от по- големите населени места към по-малките, а също и към селата. Кризата с вируса ще продължи поне около две години, а много хора и децата им ще продължат да работят и учат онлайн. Вероятно цените в големите градове ще започнат да падат, а тези в малките и особено по селата - Да се покачват. Така че, който има възможност - сега я моментът - има къщи, поне с декар двор за 5-10000 лв. Хората трябва да се научим на смирение и да се върнем към земята - поне гладни няма да останем...
  • 47 ретро

    3 6 Отговор
    Имаш пари-купуваш, нямаш пари- гледаш и подсмърчаш, пишеш прогнози за срив в цените и т.н.
    Цените вървят все нагоре с леки спадове и качвания. Пример: апартамент 110 м2 на ул. Гургулят в София се продаде през 1998 г. за 42000 долара, сега цената му е над 200000 евро.
    И така вие си говорете за кредити и пандемии, но ИСТИНАТА е тази.

    Коментиран от #51

  • 48 Купувач

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Строител":

    Строителя е стабилен но купувача няма пари и още няма руснаци англичани щом можеш работи и продаваи има хора тЪрсят имоти но парите са проблем и цената никои не казва че няма да се строи
  • 49 Ново

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Строител":

    Прав си строиш един блок а го продаваш за три и затова имаш пари ако плащаш на строителите как-то трябва кв2метри да са риални не знам как ще строиш
  • 50 Боян

    3 0 Отговор
    Балона и без това беше на път да се спука,хайде стига си въобразявахте,че нещата все ще са така.На имотния пазар винаги има цикличност,а когато банките започнаха да раздават заеми на килограм с нереални обезпечения ,супер надути оценки и липса на грам самоучастие на клиентите,беше ясно какво ще се случи.Изчакайте зимата и ще видите резултата.
  • 51 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "ретро":

    Мечтай си ,не съм потенциален купувач,имам си мн добро собствено жилище и няма за какво да подсмърчам.Но имам един въпрос: Ти изобщо на кой свят живееш и изобщо разбираш ли от имотен пазар? Или просто си емоционално ангажиран ,например си потенциален продавач или.строител,как е така един съвет- продавай бързо,че след няколко месеца ще стане сложно.
  • 52 Брокер продажби

    1 1 Отговор
    Незнам ,но аз отдавна чакам цените да се нормализират,за да мога да си върша по- спокойно работата.То с тези нереални цени и на нас в бранша ни е трудно.Продават си апартаментите по две години ,не искат и грам да се договорят с купувача,че и за комисиона се пазарят.Мн продавачи часове преди предв.договор се отмятат и решават че имотът им е безценен и вдигат цената,айде стига вече алчни номерца.И на нас в бранша ми се вдига кръвното.