Отидете към основна версия

8 211 11

За пръв път в света строят такъв тунел (ВИДЕО)

  • норвегия-
  • тунел-
  • кораби

Той е за кораби и ще се намира в Норвегия

Първият в света морски корабоплавателен тунел ще се намира в Норвегия. Ще бъде изграден при най-тясната част на планинския полуостров Стад и ще свърже два фиорда. Районът е известен със силните си ветрове и трудното плаване, което кара корабите да чакат с дни в очакване на по-благоприятни метеорологични условия. С новото съоръжение това чакане ще бъде избегнато.

Норвегия още преди години одобри плана за реализирането на проекта Stad Ship Tunnel. Парите в размер на 300 млн. USD за неговото изграждане бяха отпуснати от правителството на страна през 2019 г. забавянето на "първата копка" обаче дойде от брожения на еколози, което наложи извършването на външна оценка върху околната среда. Плановете са до края на 2020-а да приключи процедурата по обезщетение на собствениците на земи и археологическите проучвания.

Дължината на бъдещия тунел ще е 1.7 км, а височината 37 метра. Ще е широк 27 метра. На ден през него ще могат да преминават до 100 кораба.

Самото изграждане също е доста трудно - ще бъдат извозени с баржи над 3 млрд. куб.м скална маса. Строителството ще отнеме 4 години.

Движението в тунела ще еднопосочно и ще се променя на всеки един час.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.

Свързани новини